ویژه‌برنامه گرامی‌داشت هفته پژوهش سال ۱۴۰۴ پژوهشگاه برگزار شد

دکتر نجفی: «میدان روایت‌ها» متعلق به علوم انسانی است + رونمایی از آثار جدید انتشارات و اسامی برگزیدگان برتر

۲۴ آذر ۱۴۰۴ | ۰۸:۵۵ کد : ۲۷۲۶۰ آخرین عناوین هفته پژوهش ۱۴۰۴
تعداد بازدید:۴۴۲
دکتر نجفی: «میدان روایت‌ها» متعلق به علوم انسانی است + رونمایی از آثار جدید انتشارات و اسامی برگزیدگان برتر

مراسم گرامی‌داشت هفته پژوهش با تجلیل از پژوهشگران برگزیده و پیشکسوت پژوهشگاه در رشته‌های مختلف، 24 آذرماه 1404، در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد. در این مراسم همچنین از آثار و کتاب‌های منتشر شده جدید پژوهشگاه، وبگاه پژوهشکده دانشنامه‌نگاری و پوستر چهارمین کنگره بین‌المللی امام علی(ع) رونمایی به‌عمل آمد. 


دکتر نجفی: شعار هفته پژوهش در رابطه با امتداد تاریخی تمدنی ایران انتخاب شده است
در ابتدای این مراسم دکتر موسی نجفی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ضمن تبریک هفته پژوهش گفت: برنامه‌ها و نشست‌های امسال هفته پژوهش به لحاظ محتوا و عناوین بسیار خوب و دقیق انتخاب و برگزار شد‌ه‌اند و بحث‌های تازه‌ای در آنها مطرح شده است که در سطح ملی قابل ارائه است. دکتر نجفی تأکید کرد: نکته‌ای که ما باید در پژوهش‌ها مدنظر داشته باشیم این است که در پژوهش‌هایمان یک امتداد فکری و نظری داشته باشیم و هر طرح و پژوهشی که ارائه می‌دهیم، یک امتداد اجتماعی، فکری و نظری  داشته باشد.  صرف طرح مباحث در جمع محدود به کار نخواهد آمد. وی با اشاره به تلاش دشمن برای آسیب رساندن به کشور از طریق جنگ سخت و نرم ادامه داد: در جنگ سخت با دشمن، نیروهای نظامی و بسیجی با قدرت حضور دارند، اما دانشگاهیان و پژوهشگران هم باید در «میدان روایت‌ها» حاضر باشند و به‌ویژه اصحاب علوم انسانی در حوزه جنگ نرم حرف اول را بزنند. درواقع سهم ما در علوم انسانی و امتداد فکری و نظری پژوهش‌ها، همین حضور در «میدان روایت‌ها» است.
رئیس پژوهشگاه در ادامه با اشاره به لزوم و اهمیت تأمل در مفهوم پژوهش به ویژه از سوی پژوهشگران پژوهشگاه یادآور شد: ما باید به مفهوم پژوهش فکر کنیم که تفاوت پژوهش‌های ما در پژوهشگاه با پژوهش‌های سایر دانشگاه‌ها در چیست؟ پژوهش‌های ما حتماً باید یک امتیاز و ویژگی داشته باشد و ما باید مجموعاً در پژوهشگاه به این نتیجه (ویژگی) رسیده باشیم. پژوهشگاه فقط یک اسم بی‌مسما نیست، به‌ویژه باید تلاش کنیم پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ، پژوهشگاهی در تراز انقلاب و دهه پنجم انقلاب باشد و وظیفه داریم در کنار سایر مراکز و نهادهای مسئول به رشد و تقویت کشور کمک کنیم.
دکتر نجفی تأکید کرد: دشمن با ایجاد نابسامانی‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و آشوب در ایران، در پی تجزیه کشور است. نقشه غربی‌ها برای ما همین است. یکی از وظایف ما (پژوهشگاه) این است که باید جلوی توطئه و نقشه دشمن را بگیریم. ما باید در جنگ روایت‌ها به جامعه امید بدهیم، ما با هویت‌بخشی و بصیرت‌افزایی در جامعه می‌توانیم در این جنگ شناختی به‌عنوان یک بازوی مؤثر به مسئولین کشور یاری‌‌رسان باشیم و دشمن را ناامید سازیم. مردم باید بدانند برخی شبکه‌های و امواج خارجی دروغ می‌گویند و دشمن اگر بتواند، بلایی که بر سر غزه‌ آورد را بر سر ما هم می‌آورد و وظیفه ماست که در این زمینه‌ها هوشیار باشیم. ما در جنگ 12روزه بیشتر متوجه دوست داشتن کشور شدیم و شعار هفته پژوهش را نیز در همین رابطه و با امتداد تاریخی تمدنی ایران انتخاب کردیم. 
این استاد علوم سیاسی در خاتمه سخنانش یادآور شد: ما واقعاً یک ملت هستیم و مثل رژیم صهیونیستی یا برخی کشورهای غربی، جعلی نیستیم. همچنین ایران واقعاً یک کشور متمدن است، یعنی اهل منطق، گفت‌وگو و اعتدال بوده و دارای عقلانیتی است که تمامی این موارد در تمدن ما هست و در جامعه ما خودش را نشان می‌دهد. مردم ایران درک، فهم و بصیرت دارند و ما وظیفه داریم که این نکات را تقویت کنیم.

 

دکتر معین‌زاده: «حقیقت» امری است که به‌تدریج بر ما نمایان می‌شود

در ادامه دکتر مهدی معین‌زاده، معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه در سخنانی گفت: ستاد پژوهش پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مفتخر است، در طول سال پژوهشی در بطن نشست‌ها و حلقه‌های پژوهشی و علمی بارزش و خوبی قرار داشته است، مخصوصاً پروژه «استعمارشناسی ایرانی» که به بار نشست، گل سرسبد پژوهش‌های جاری بود و زحمات برای نتیجه‌بخشی آن از سال‌ها قبل شروع شده بود.

دکتر معین‌زاده با اشاره به فکر کردن در زبان آلمانی (dencen) بیان کرد:ما در زبان  فارسی فکر و ذکر را در دو کلمه بیان می‌کنیم اما برای آلمانی‌ها فکر عین ذکر است و آن را در یک کلمه بیان می‌کنند، چون فکر یادآوری آن چیزی است که قبلاً به ما نمایانده شده است و الآن ما گوشه‌هایی از آن را از طریق پژوهش و جست‌وجو به‌یاد می‌آوریم.
وی تأکید کرد این مسئله، «پژوهش به‌مثابه راه» را برای ما باز می‌کند، چون گویی «حقیقت» امری است که به‌تدریج چیزی را نشان می‌دهد و ما نیز به‌تدریج آن را یاد می‌گیریم.
معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه سخنان خود را با قرائت چند بیت از اشعار مولوی به پایان رساند:
ای خدا ای فضل تو حاجت روا
با تو یاد هیچ کس نبود روا
این قدر ارشاد تو بخشیده‌ای
تا بدین بس عیب ما پوشیده‌ای
قطرهٔ دانش که بخشیدی ز پیش
متصل گردان به دریاهای خویش
قطرهٔ علمست اندر جان من
وارهانش از هوا وز خاک تن
پیش از آن کین خاکها خسفش کنند
پیش از آن کین بادها نشفش کنند

 

دکتر زیویار: ما در ایران زندگی می‌کنیم و مدیون ایران هستیم / رونمایی از پوستر چهارمین کنگره بین‌المللی امام علی(ع)


سخنران سوم مراسم دکتر فرهاد زیویار، رئیس مرکز تحقیقات امام علی (ع) با تبریک فرارسیدن هفته پژوهش از دکتر زحمات مهدی گلشنی (مؤسس مرکز تحقیقات امام علی (ع)) و رؤسای سابق این مرکز به نیکی یاد کرد و گفت: ما بیش از یک سال است که در مرکز تحقیقات امام علی (ع) مسئولیت داریم و در این مدت تلاش کردیم تا تکمیل کننده زحمات این بزرگواران باشیم.
دکتر زیویار در ادامه با ارائه گزارشی از فعالیت‌های این مرکز در مورد انتخاب عنوان «چهارمین کنگره بین‌المللی امام علی(ع)، انسان 250 ساله  و تمدن نوین اسلامی» توضیحاتی ارائه کرد و یادآور شد: انتخاب «انسان 250 ساله» برگرفته از کتاب مقام معظم رهبری‌است که برای کنگره پیش‌رو (خردادماه 1405) مدنظر قرار داده شد، به بیان دیگر این انسان (مکتب اهل بیت) در طول عمر 250 ساله خود از سال دهم هجری (واقعه غدیر) تا سال 260 هجری  که پیامبر گرامی اسلام(ص) نایب و ولی خودشان را تا زمان غیبت حضرت ولی‌عصر(عج) انتخاب می‌کنند. ما از این جهت این عنوان را انتخاب کردیم، چون در ایران زندگی می‌کنیم و مدیون ایران هستیم. بدون تعارف عرض می‌کنم که در صدر اسلام و با شروع اسلام چیزی از ایران و ایرانی باقی نمی‌ماند، یعنی آن روح نظام سیاسی ساسانی و قبل از آن هخامنشی، تقریباً در مواجهه با اسلام کنار گذاشته می‌شود. این درحالیست که مردم ایران و آدم‌ها همان هستند، اما به‌خاطر رفتارهای نامناسب امویان و برخی از خلفاء، شأن ایرانی و ملت ایران و مردم ایران درنظر گرفته نشده بود که در این دوره و با همین مکتب اهل بیت (ع) انسان 250 ساله، ایرانیان به اصل خودشان برمی‌گردند و هم تمدن قبل از خودشان را به نحوی احیاء می‌کنند، (چون در دوره غیبت است) و هم به شکلی در زمان غیبت، رابطه «دولت‌ملت» در ایران شکل می‌گیرد، در نتیجه ما این موضوع را به مرکز اهل بیت ارتباط دادیم و کارهای مختلفی صورت داده شد.  
دکتر زیویار در خاتمه سخنانش در مورد برگزاری حلقه‌های پژوهشی در راستای نام کتاب «انسان 250 ساله» مواردی را مطرح و تأکید کرد: بنا نداشتیم اصل مطلب فقط در خردادماه 1405 مطرح شود و سعی شد قبل از برگزاری همایش؛ نشست‌ها و بحث‌هایی را داشته باشیم.

 

برنامه مراسم تقدیر و اهدای الواح و جوایز

1        تقدیر از 2 استاد پیشکسوت بازنشسته

1-    جناب آقای دکتر غلامحسین ابراهیمی‌دینانی
2-    جناب آقای دکتر سیدبیوک محمدی

2        تقدیر از 3 عضو هیئت علمی  به‌عنوان پژوهشگر برتر    

1-    سرکار خانم دکتر نیره دلیر
2-    سرکار خانم دکتر بهاره نصیری
3-    سرکار خانم دکتر الهام ابراهیمی

3        تقدیر از 3 عضو هیئت علمی شایسته تقدیر    

1-    سرکار خانم دکتر الهام ملک‌زاده
2-    جناب آقای دکتر حسین شقاقی
3-    جناب آقای دکتر روح‌الله کریمی

4        تقدیر از 4 پژوهشگر فعال در حوزه بین‌المللی‌سازی    

1-    جناب آقای دکتر سیدجواد میری
2-    جناب آقای دکتر محمدعلی سلمانی‌ندوشن
3-    جناب آقای دکتر سید محمد هادی گرامی
4-    سرکار خانم دکتر آزیتا افراشی

5        تقدیر از 3 دانشجوی ممتاز    

1-    جناب آقای خلیل کمربیگی
2-    جناب آقای علی مزاری
3-    سرکار خانم مهدیه خواجویی

6        تقدیر از 6 کارشناس برتر    

1-    جناب آقای دکتر صادق حجتی
2-    سرکار خانم دکتر نازیلا دریایی
3-    سرکار خانم دکتر آمنه بختیاری
4-    سرکار خانم دکتر نادیا حاجی‌پور
5-    سرکار خانم دکتر سولماز نوری
6-    سرکار خانم زهرا صادقی


7        تقدیر از کارشناسان انتشارات

    1-    سرکار خانم ریحانه روزبهانی
2-    سرکار خانم ربابه ابوطالبی
3-    سرکار خانم مرضیه نیکوکار
4-    جناب آقای مهدی فرهادی
5-    جناب آقای مهدی محمدی
6-    جناب آقای علی ایرانی
7-    جناب آقای حسین دهقان
8-    جناب آقای عرفان بهاردوست
9-    جناب آقای دکتر امیر اعتمادی

8        تقدیر از اعضای فعال در حلقه‌های پژوهشی

    1-    سرکار خانم دکتر زینه عرفت‌پور رئیس پژوهشکدة زبان و ادبیات
2-    سرکار خانم دکتر فاطمه براتلو عضو هیات علمی گروه پژوهشی مدیریت
3-    جناب آقای دکتر محمدحسن نیلی از گروه شورای بررسی متون  و کتب علوم انسانی
4-    جناب آقای  دکتر بهرنگ ذوالفقاری معاون دبیرخانه طرح جامع اعتلای علوم انسانی
5-    جناب آقای  صالح حیدری کارشناس  محترم  حوزه ریاست

 

تازه‌های نشر علوم انسانی (1404)

اخبار و برنامه‌های هفته پژوهش

 

کلیدواژه‌ها: هفته پژوهش اسامی برگزیدگان


نظر شما :