درس گفتار شاهنامه خوانی: شرح و تحلیل داستان رستم و اسفندیار

۱۲ دی ۱۳۹۶ | ۱۵:۲۸ کد : ۱۶۲۸۹ خبر و اطلاعیه

پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

درس گفتار شاهنامه خوانی: شرح و تحلیل داستان رستم و اسفندیار

دکتر ابوالفضل خطیبی

هیات علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی

پرداختن به شاهنامه فردوسی به عنوان ستون خیمه فرهنگ ایرانی و ادبیات فارسی، همواره مورد توجه ایرانیان بوده است، اما عمق و وسعت این اثر ارزشمند به قدری است که هر تلاشی برای شناخت آن نمی است از یم پهناوری که در پس سالیان، هنوز ناشناخته مانده است. شاهنامه فردوسی گذشته از این که در سالهای آغازین رسمیت زبان فارسی در ایران زمین و در هجوم واژگان عربی، حجم وسیعی از از بار زبان و ادب پارسی را به دوش کشید، در اعماق اساطیر و داستان هایش آبستن معنی برای انواع هنر، از نمایش و نقاشی گرفته تا هنرهای تزئینی و معماری است. اما متأسفانه با میل انسان امروز به مینیمال و متن های کوتاه، که حتی گاهی محتوایی نازل نیز دارد، کمیت شاهنامه مانعی برای گرایش جوانان، حتی متخصصان و دوستداران ادب فارسی به این گنجینه عظیم شده است. حال آن که پرداختن تنها به یکی از داستان های شاهنامه و دقت و توجه به ساختمان داستان، گفت و شنود شخصیت ها، فراز و نشیب ماجراها، لفظ شیوا و رفیع، احساسات رقیق و افکار بشر دوستانه‏ی سراینده و قدرت او چه در توصیف جریان داستان و چه در روان‏کاوی اشخاص داستان می تواند نتایج بسیار ارزشمندی را به دست دهد.

از این رو این دوره با تمرکز بر داستان رستم و اسفندیار، که یکی از داستان های اصلی شاهنامه است، در تلاش است گامی در جهت تعمیق دانسته های پژوهشگران و علاقه مندان به شاهنامه بردارد.

سرفصل ها و محتوای دوره آموزشی :

کلیاتی دربارۀ شاهنامه و داستان رستم و اسفندیار وبررسی پیشینۀ این داستان در متون پهلوی

خوانش متن داستان، بررسی واژگانی و دستوری با نگاهی به تصحیح انتقادی متن و معنی بیتها

تفسیر و تحلیلداستان

بررسی روایات مربوط به داستان رستم و اسفندیار در فرهنگ مردم و سنجش آنها با متن شاهنامه

بررسی نقاشی‌های قدیمی بازمانده از داستان رستم و اسفندیار و سنجش آنها با متن شاهنامه

آموزش درست‌خوانی متن داستان نزدیک به آنچه در زمان فردوسی خوانده می‌شده است.

بررسی انتقادی متن با مراجعه به نسخه‌بدل‌ها و شرح دلایل الحاقی بودن برخی بیت‌ها یا قطعات

بررسی پیشینۀ داستان رستم و اسفندیار در متون پهلوی ومنابع دیگر و سنجش آنها با متن شاهنامه

با هدف افزایش دانش نظری شناخت انتقادی نسخه های شاهنامه، آشنایی با بخشی از هنرهای جنبی مرتبط با شاهنامه

ارتقای مهارت عملی درست خوانی شاهنامه و فهم ابیات و داستان ها

شرکت در این دوره برای دانشجویان رشته‌های زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ و زبانهای باستانی، و کلیه علاقه مندان به هنرهای نمایشی و داستان های شاهنامه ضروری است.

شرکت در این دوره برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی بلامانع است.

مدت زمان دوره : 20 ساعت ( 10 جلسه 2 ساعته ) 10 روز

زمان برگزاری : روزهای سه شنبه، ساعت 15 تا 17       تاریخ شروع : 12 دی ماه 96

هزینه ثبت نام: 2/000/000 ریال

طلاب و دانشجویان، همکاران و ثبت نام کنندگان گروهی : 1/500/000 ریال

دانشجویان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی: 1/200/000 ریال

به شرکت کنندگان گواهینامه معتبر داده خواهد شد که ارزش علمی و اداری دارد. این گواهینامه قابل ترجمه و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به سایت مرکز آموزش‌های آزاد تخصصی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

tam.ihcs.ac.ir

مراجعه کنند.

تلفن مشاوره و ثبت نام ( در ساعت اداری ) : 88624485 سرکار خانم عبدالهی