کارگاه آموزشی مسأله شناسی در پژوهش های اجتماعی

۱۰ خرداد ۱۳۹۶ | ۱۷:۳۵ کد : ۱۵۲۷۴ خبر و اطلاعیه

گروه مطالعات توسعه پژوهشکده مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی مسأله شناسی در پژوهش های اجتماعی

دکتر نعمت اله فاضلی

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

چگونه می­توان مسئله را تعریف کرد؟ مسئله در دو مرحله شکل می­گیرد. یک مرحله زمانی است که جامعه در واقعیت زندگی اجتماعی، در حرکت تاریخی و تحول گفتمانی­اش چیزی را مسئله خودش می­کند.در واقع جامعه مدرن از زندگی روزمره آشنایی‌زدایی می­کند و این آشنایی‌زدایی خودش نوعی خودآگاهی است. چون ما به محض اینکه به امر ناخودآگاه خودآگاه می­شویم، دیگر آن امر وضعیت پیشین خود را نخواهد داشت. عملکردها، کارکردها و مبانی گذشته خود را نخواهد داشت. چیزی که به نوعی سنّت یا میراث فرهنگی، یعنی ناخودآگاه ذهن جمعی، ایفای نقش می­کرده است تا زمانی که ناخودآگاه است می­توان ایفای نقش کند. به محض آنکه به خودآگاهی وارد شود، عملکردهایش تغییر می­کند و اینجاست که مسئله ایجاد می­شود.

مرحله دوم مسئله‌مندسازی مرحله‌ای است که ما مسئله‌هایی که در تاریخ رخ داده یا خودآگاه شده است، به ابژه­های شناخت تبدیل می­کنیم؛ یعنی به عنوان محقق، مسئله‌ها را به پرسش­ها تبدیل می­کنیم و در قالب مخلوق خودمان، صورت‌بندی می­کنیم.

با عنایت به ضرورت های علمی و نیازهای ملی، مسأله محوری در پژوهش های علمی، به رویکرد غالب، استادان، دانشمندان و موسسات پژوهشی کشور تبدیل شده است. و با توجه به نقش و تأثیر تعریف و تدوین مسأله در طرح های پژوهشگاه در نظر دارد نسبت به برگزاری کارگاه‌های تخصصی در این باره اقدام نماید.

سرفصل ها و محتوای دوره آموزشی :

مساله شناسی؛ ضرورت ها و چرایی آن

مساله شناسی؛ رویکردهای نظری و روش شناختی

مساله شناسی در تحقیق اجتماعی

این دوره می‌تواند به مهارت ها و قابلیت های زیر کمک کند:

1-       گسترش بینش و روش میان رشته ای و فرا رشته ای

2-       گسترش توانایی تجریه و تحلیل چالش ها و بحرانهای کنونی جامعه ایران در بستر نوعی بینش نظری و تاریخی از تاریخ معاصر ایران

3-       کمک به توسعه مهارت ها و قابلیت های نگارش متون تحقیقاتی در چارچوب تحولات معرفت شناختی و روش شناختی امروزی

4-       کمک به گسترش توانایی ها و قابلیت های مدیران و کارشناسان برای شناسایی و تحلیل چالش ها و مسائلی که نظام اداری ما با آنها روبرو است

5-       کمک به محققان و دانشجویان برای شناسایی دستورکارها و موضوعات روزآمد و ضروری برای پایان‌نامه ها، رساله ها و گزارشهای تحقیقاتی

شرکت در این دوره برای مدیران و کارشناسان سازمانهای فرهنگی و نهادهای فعال در زمینه سیاستگذاری عمومی و سیاستگذاری اجتماعی و محققان و دانشجویان رشته های علوم اجتماعی و انسانی و روزنامه نگاران و فعالان حوزه رسانه مفید است.

شرکت در این دوره برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی بلامانع است.

مدت زمان دوره : 7 ساعت ( 2 جلسه 5/3 ساعته ) 1 روز

زمان برگزاری : روز پنج شنبه، ساعت 9 تا 17       تاریخ برگزاری : 15 تیرماه 96

هزینه ثبت نام: 1/500/00 ریال

اعضای هیات علمی حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجویان، همکاران و ثبت نام کنندگان گروهی : 1/300/000 ریال

دانشجویان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی: 1/000/000 ریال

شماره کارت مرکز: 6104337872100563  به نام درآمدهای اختصاصی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

***

به شرکت کنندگان گواهینامه معتبر داده خواهد شد که ارزش علمی و اداری دارد. این گواهینامه قابل ترجمه و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی http://www.ihcs.ac.ir/Pages/Features/Home.aspx?wid=162   مراجعه کنند.

تلفن مشاوره و ثبت نام ( در ساعت اداری ) : 88624485 سرکار خانم عبدالهی

نشانی: تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (64 غربی)- پژوهشگاه علوم ­انسانی و مطالعات فرهنگی

کانال تلگرام مرکز :  @ihcsoe

مرکز آموزش‌های آزاد تخصصی علوم ­انسانی