۲۲ آبان ۱۳۹۵ | ۱۲:۲۷ کد : ۱۴۴۱۱ خبر و اطلاعیه
کارگاه آموزشی نسخه پژوهی با تاکید بر نسخ خطی تاریخی

گروه پژوهشی تاریخ اجتماعی ایران پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

دکتر الهام ملک زاده

هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

نسخ خطی، میراث فرهنگی ملتها محسوب می شوند که نماد بسیار مهم غنای فرهنگی و بیانگر تلاش مردم یک کشور در گردآوری و حفظ دستاوردهای فکری، علمی و تاریخی آن سرزمین است. به عبارتی دیگر نسخ خطی از عوامل اصلی نقل و انتقالات دانش و تجربیات بشری محسوب می شوند. از این رو در مطالعات و تحقیقات تاریخی، ادبی، دینی، فرهنگی و قومی نقش مهمی دارند. مخطوطات موجود در آرشیوها و کتابخانه های ایران اعم از کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانهٔ ملی ایران، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، از جمله ذخایر گرانبهای این سرزمین هستند که حاوی اطلاعات ارزشمندی در موضوعات مختلف همچون: فلسفه، طب، ریاضی، نجوم، ادبیات و تاریخ به زبان فارسی و عربی اند. ضمن این که در این مخازن مجموعه ای از نخستین ترجمه های فارسی اروپاییان نیز نگهداری می شود. با این توضیح، بدیهی است جهت ارائهٔ تحقیقاتی اصیل مبتنی بر متون و منابع ارزشمند تاریخی که تاکنون تصحیح و منتشر نشده اند، دانشجویان و محققان حوزه های مرتبط چون تاریخ لازم است ضمن آشنایی با این حوزه دانشی، مهارت لازم جهت مراجعه، قرائت و استنساخ و تصحیح این متون را داشته و قابلیت تنظیم این نسخ و متون را در قالب ارائهٔ منبعی جدید در مجموعه منابع تاریخی ادوار مختلف را بیابند. نکته مهم دیگر این که توانایی استفاده از محتوای این نسخ را به عنوان داده های قابل اعتنا در پژوهش های تاریخی را داشته و این کار ممکن نمی شود مگر با آموزش و ممارست در روش شناسایی متون اصیل از متون فرعی، راه های استنساخ و مقابله آن با سایر نسخ و داده های تاریخی موجود و امثالهم.

سرفصل ها و محتوای دوره آموزشی :

مقدمه در بیان اهمیت موضوع و ضرورت تصحیح متون، چیستی متن و چگونگی تولید، تعریف متن، کهن ترین متن، تاًلیف و تصنیف، وراقی و استنساخ، نسخه شناسی و انتخاب متن، نسخه اصل متن، نسخه اساس، اقدم نسخ، نسخه های فرعی، کدوکولوژی و شناخت خارج متنی و فیزیکی نسخه، تهیه نسخه ها

مراجعه به کتابخانه ها و دیدن نسخه از نزدیک، مراجعه به فهرست های نسخه های خطی و فهرستگان ها، مراجعه به سایت های نسخه و کتابخانه ها، استفاده از نسخه های تصویری ،آفات استنساخ و راه های مقابله با آن، تصحیف، تحریف ،راه های اطمینان یابی از صحت انتساب به مؤلف

قرائت و مقابله و تصحیح نسخه ها، اهمیت درست خوانی، انتخاب نسخه اساس، مقابله و ثبت نسخه بدل ها، شیوه های تصحیح، رعایت نشانه های نگارش و تصحیح رسم الخط و فرازبندی متن، توضیح و تعلیقه مواد مشکل و معرفی اعلام و مصطلحات و نمایه ها، مقدمه نویسی بر متن تصحیح شده، معرفی اهمیت متن در موضوع خود و ارزیابی آن از لحاظ محتوایی، معرفی آراء و اندیشه های مطرح شده مؤلف در متن و منابع او، بیان روش تصحیح و معرفی نسخه یا نسخه های مورد استفاده (نسخه بدل) ، معرفی رمزهای هر یک از نسخ

با هدف افزایش دانش نظری تصحیح نسخ خطی و نسخه پژوهی

شرکت در این دوره برای علاقمندان به نسخه پژوهی، دانشجویان رشته های تاریخ و ادبیات فارسی ضروری است.

شرکت در این دوره برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی بلامانع است.

مدت زمان دوره : ۱۲ ساعت ( ۴ جلسه ۳ ساعته ) ۴ روز

زمان برگزاری : روزهای سه شنبه ساعت ۱۴ تا ۱۷       تاریخ شروع ۲۵ آبان ماه ۹۵

هزینه ثبت نام: ۱/۰۰۰/۰۰۰ ریال

اعضای هیات علمی حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجویان، همکاران و ثبت نام کنندگان گروهی : ۸۰۰/۰۰۰ ریال

شماره کارت مرکز: ۵۸۹۲۱۰۱۱۴۴۶۴۸۲۵۶  بانک سپه بنام حبیب صحرائی خامسلو

***

به شرکت کنندگان گواهینامه معتبر داده خواهد شد که ارزش علمی و اداری دارد. این گواهینامه قابل ترجمه و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

تلفن مشاوره و ثبت نام ( در ساعت اداری ) : ۸۸۶۲۴۴۸۵ سرکار خانم عبدالهی

نشانی: تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (۶۴ غربی)- پژوهشگاه علوم­انسانی و مطالعات فرهنگی

کانال تلگرام مرکز :  @ihcsoe

مرکز آموزش‌های تخصصی­ کاربردی علوم­ انسانی