کارگاه آموزشی زیبایی‌شناسی قرآن (دوره تکمیلی)

۲۳ شهریور ۱۳۹۵ | ۱۷:۴۶ کد : ۱۴۰۲۷ خبر و اطلاعیه
کارگاه آموزشی زیبایی‌شناسی قرآن (دوره تکمیلی)

پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی زیباییشناسی قرآن (دوره تکمیلی)

مدرس: دکتر حنیف افخمی ستوده

قرآن کریم به عنوان معجزه ای پایدار اساس و محور تمدن اسلامی است. تأثیر روانی و فکری که آیات قرآن بر دل و جان انسان می گذارند قبل از هر چیز ناشی از زیبایی، انسجام و ساختار استوار کلام وحی بوده است.

در طول تاریخ، تمسک به بلاغت و زیبایی‌های لفظی و معنایی قرآن و استخراج و اثبات آنها به عنوان یکی از وجوه تمایز و تباین آیات با نمونه‌های بشری، دست‌آویز بسیاری از مفسران بوده است. به همین سبب، تفسیر کشاف نیز با تبیین، توصیف و استحصال این ظرائف معنایی و نکات بلاغی در جهت تحقق اعجاز قرآن، رویکردی زیباشناسانه می‌یابد.

زمخشری با تسلّط کاملی که بر مباحث بلاغت و فصاحت و علوم ادبی داشت، این علوم را به خدمت قرآن گرفت و نکته‏های بلاغی قرآن را موشکافی کرد، کمتر فرازی از آیات شریفه قرآن را می‏توان یافت که او به مباحث و نکات دقیقه بلاغی آن توجه نکرده باشد.

در این دوره از یک سو پس از تبیین رویکرد زمخشری، ظرفیت آن برای تعمیم دادن به همه آیات قرآن سنجیده می شود و از سوی دیگر کتب بلاغی موجود و میزان تأثیرپذیری آنها از آرای زمخشری و حد توانشان برای تبیین زیباشناسانه کلام وحی مورد بررسی قرار می گیرد. اساس مطالعه در این بحث به منظور ایجاد نظم منطقی در بیان مطالب، رویکردهای زبانشناسی نقشگراست.

سرفصل مباحث عبارت است از:

-زمخشری و انسجام

-زمخشری و فرانقش متنی

-نقش حروف اضافه در فهم متن و تاثیر زیبایی شناسی آن با تکیه بر چند معنایی حروف

-جمع بندی مطالب گذشته و تحلیل یک سوره کوچک قرآن کریم

دانشجویان در پایان دوره به درک نگاه زمخشری به مقوله بلاغت و تأثیر آن در فهم قرآن، درک زیبایی های کلامی قرآن تا حد امکان و تبیین چرایی این زیبایی ها و همچنین توانایی نقد کتب بلاغی موجود دست خواهند یافت.

مخاطب کارگاه دانشجویان علوم قرآن و حدیث و ادبیات فارسی و زبان و ادبیات عرب و علاقه مندان آرای بلاغی می باشند.

شرکت در این دوره برای تمامی متخصصان و علاقه مندان علوم انسانی بلامانع است.

به شرکت کنندگان گواهینامه معتبرارائه خواهد شد که ارزش علمی و اداری دارد. این گواهینامه قابل ترجمه و مورد تأیید وزارت علوم, تحقیقات و فناوری است.

علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مراجعه کنند.

تلفن مشاوره و ثبت نام : 88624485 و 88608984 سرکار خانم عبدالهی

هزینه ثبت نام : 400,000 ریال

مدت زمان دوره : 4 ساعت ( 1 جلسه)

دانشجویان و اعضای هیات علمی : 300,000 ریال

زمان برگزاری : روز دوشنبه، ساعت 14 تا 18

به ثبت نام گروهی تخفیف تعلق می گیرد.

تاریخ شروع : 29 شهریورماه 95

شماره کارت: 8256 - 4464 - 1011 - 5892 ( بانک سپه به نام حبیب صحرائی خامسلو ) ارائه اصل رسید پرداخت بانکی الزامی است.

نشانی ثبت نام و مکان برگزاری دوره : تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند ( 64 غربی)- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

نشانی پست الکترونیکی :  workshop.ihcs@gmail.com   کانال تلگرام مرکز :  @ihcsoe   سایت پژوهشگاه www.ihcs.ac.ir

مرکز آموزش‌های تخصصی کاربردی علوم انسانی

مدارک لازم جهت ثبت نام در دوره‌های آموزشی :

1. برگ تکمیل شده ثبت نام

2. اصل فیش بانکی