دوره آموزشی : درس­گفتار مطالعات حدیثی در غرب

۲۹ دی ۱۳۹۴ | ۱۵:۲۹ کد : ۱۲۷۳۴ خبر و اطلاعیه

پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی ، درس گفتار مطالعات حدیثی در غرب  را برای دانشجویان و پژوهشگران مطالعات قرآنی را برگزار می‌­کند.

حدیث در کنار قرآن مهم­ترین منبع شناخت اسلام است. حدیث در عین حال که مسلمانان را به سنت پیامبر(ص) پیوند می­زند برای شناخت تفسیر، تاریخ عقاید، فقه، اخلاق و احکام هم به­کار می‌آید. خاورشناسان نیز به همین دلایل به مطالعه درباره حدیث علاقه­مند شدند. نخستین مطالعات غربی در زمینه حدیث با هربلو (1625-1695) خاورشناس فرانسوی آغاز شد. پس از آن در سدهٔ نوزدهم برخی کتب حدیثی، ترجمه و تصحیح شد ولی پژوهش‌های گسترده‌تر دربارهٔ حدیث تقریباً در نیمهٔ آن سده با رویکردی تاریخی­محور انجام گرفت. در اواخر این سده گلدتسیهر  (1850-1921)خاورشناس مشهور مجاری به مطالعهٔ تفصیلی درباره حدیث پرداخت و در این حوزه نظریه­پردازی کرد. مطالعات حدیثی غربی پس از گلدتسیهر عمدتاً از وی تأثیر پذیرفته­اند. در دهه­های آخر سده بیستم موجی جدید از حدیث پژوهی در غرب آغاز شد که هارالد موتسکی  خاورشناس آلمانی در شمار پیشگامان آن است. این دوره درسی تلاش می­کند از خلال آثار خاورشناسان تبیین دقیق و روشنی از ایده­های آنها در­باره حدیث مسلمانان ارائه کند.

محتوای دوره و اهم سرفصل‌های مطالب دوره به شرح زیر است:

• تاریخچه حدیث­پژوهی در غرب، مطالعات حدیث شناختی سده 19، خاستگاه، انگیزه­ها و رویکردها
  • نظریه­ های حدیثی ویلیام میور
  • نظریه­ های حدیثی الویس اشبرنگر
  • نظریه­ های حدیثی ونسینگ
  • مطالعات حدیث شناختی اواخر سده 19 نظریه های حدیثی گلدتسیهر
  • نظریه­ های حدیثی شاخت
  • جریان حدیث­پژوهی میانه­رو نظریه حدیثی خوتیر یونبل
  • نظریه حدیثی هارالد موتسکی

برای مشاوره و ثبت نام در دوره، روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 16 با شماره تلفن  88624485-021 سرکار خانم عبدالهی تماس بگیرید و برای اطلاع از برنامه آموزش‌های تخصصی کاربردی علوم انسانی پژوهشگاه، لطفا لینک کانال مرکز را به اطلاع دوستان خود، متخصصان و علاقه­مندان علوم انسانی برسانید. workshopihcs@