نخستین جلسه از سلسله نشست های جانبی کنگره الغدیر

۱۱ آبان ۱۳۹۲ | ۱۹:۴۹ کد : ۶۸۱۶ خبر و اطلاعیه
دبیرخانه دائمی کنگره بین المللی الغدیر در نخستین روزهای تشکیل خود تشکیل «سلسله نشست های جانبی کنگره الغدیر » را آغاز کرده است.
اولین نشست جانبی کنگره تنها 4 روز پس از برگزاری کنگره بین المللیالغدیر در سالن حکمت پژوهشگاه برگزار گردید.
موضوع این نشست " غدیر و چالش های اقتصادی " بود که توسط حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر سیدسجاد علم الهدی ایراد شد.
اهم مطالب ارائه شده از سوی ایشان به شرح ذیل است:
شکی نیست واقعه غدیر، از مهم ترین وقایع صدر اسلام بوده است و اهمیت این واقعه به چهارجهت به شرح ذیل باز می گردد:
اول- موضوع واقعه(ولایت، امامت و حکومت)
دوم-شأن نزول چند آیه قرآن و شکل گیری متواترتری حدیث نبوی
سوم- ابعاد تاریخی(کثرت افراد حاضر-موقعیت مکانی و زمانی-انجام بیعت و ...)
چهارم-آثار عظیم و گسترده اعتقادی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ...
علیرغم این اهمیت با توجه به جهات مختلف ذکر شده، این حرکت عظیم در مرحله اجرا با موانع جدی روبرو گردید. دانشمندان امامیه، در تبیین موانع، نوعاً بر موانع سیاسی تأکید داشته و کم تر از چالش های اقتصادی سخن به میان آورده اند، امّا به نظر می رسد ابلاغ دستور الهی جهت اعلام ولایت علی بن ابیطالب(ع) در روز هجدهم ذیحجه سال دهم هجری، علاوه بر موانع سیاسی با چالش های اقتصادی بزرگی روبرو بوده است. شاید به همین دلیل است که در آیه 67سوره مائده، خداوند به پیامبر اطمینان می دهد که وی را از شرّ اشرار مردم حفظ می کند. در این تحقیق، ضمن تأیید ماهیت سیاسی بسیاری از موانع، تلاش می شود با بررسی شرائط و زمینه های اقتصادی، برخی از چالش های اقتصادی موجود در آن زمان که می توان از آن ها به عنوان موانعی مستقل درپیش روی حرکت غدیر نام برد، مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.
این چالش ها درچهارگروه قابل بررسی هستند:
1-روابط اقتصادی و اجتماعی حاکم بر جزیره العرب در هنگام ظهور اسلام
-نظام قبیله ای زیر بنای نظام اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
-غلبه اقتصاد مبادله ای و خدماتی بر اقتصاد تولیدی
-فاصله شدید طبقاتی
-تمرکز ثروت دررأس هرم قبائل
-پیوندهای خاص تجاری بین قبایل
2-رفتار اقتصادی امیر المؤمنین(ع)
-منش اقتصادی علی بن ابیطالب(ع) در حوزه رفتار شخصی(ساده زیستی، انجام کارهای کار سخت تولیدی، انضباط خاص در بین بستگان و ...)
-تفکر اقتصادی علی بن ابیطالب(ع) (در مورد ثروت، حق فقرا، لزوم پراخت زکات، عدالت اقتصادی و ...)
-عدم همنشینی و ارتباطات ویژه با اغنیا و صاحب نفوذهای اقتصادی
-ارتباط گسترده عاطفی و اقتصادی با فقرا و کارگران
3-بهبود ناگهانی و غیر منتظره شرائط اقتصادی
-کثرت غنائم جنگی
-تصرف و تملک زمین های حاصل خیز
-جمع آوری زکات و سا ئر درآمد های عمومی
4-تغییر گروه های مرجع جامعه اسلامی و به تبع آن تغییر در تفکر حاکم بر جامعه
-الحاق گسترده منافقان، دنیا پرستان و فرصت طلبان به جامعه اسلامی
-فاصله گرفتن جامعه اسلامی از انزوا و آغاز گسترده مبادلات تجاری با قبائل و جوامع گوناگون
- پایان شرائط خوف و وحشت و دوران ضرورت ها و آغاز دوران رونق اقتصادی
-کم رنگ شدن فضای اخوت اسلامی و تعاون اقتصادی
فرضیه های تحقیق:
1- چالش های اقتصادی از موانع مستقل حرکت غدیر بوده است.
2- ریشه و عامل بسیاری از موانع سیاسی در چالش های اقتصادی قابل بررسی است