دانشنامه‌ی آزادگان در یک نگاه

۲۵ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۴:۳۰ کد : ۱۹۶۳۷ خبر و اطلاعیه
تعداد بازدید:۱۱۴۴

دانشنامه‌ی آزادگان در یک نگاه

دانشنامه‌ی آزادگان بر اساس تفاهم‌نامه‌ی همکاری میان پژوهشکده‌ی دانشنامه‌نگاری (بنیاد دانشنامه‌نگاری سابق) و مؤسسه‌ی فرهنگی پیام آزادگان تألیف شده است. این مرجع ارزشمند با ۱۳۴ (یکصد و سی و چهار) مقاله دانشنامه‌ای، در ۳۸۰ صفحه تدوین شده و در نگارش آن ۵۰ (پنجاه نفر از نویسندگان همکاری کرده‌اند که از کل مقالات، ۲۴ مقاله را آزادگان سرافراز به رشته تحریر در آورده‌اند.
 دبیر علمی اثر، دکتر منوچهر اکبری، استاد دانشگاه تهران دانشنامه را با برگزاری شورای علمی دانشنامه: آقایان بیژن کیانی شاهوندی، حسن بهشتی‌پور، علی‌محمد احد طجری، محمدرضا کاتینی، قریبرز خوب نژاد، مجید غلات و دکتر رضا ملکی سیاست گذاری کرده و پیش پرده‌اند و جلسات مختلفی برای تصویب مداخل، تعیین حجم مداخل بررسی‌های محتوایی و غیر آن برگزار شده و با استفاده از توان علمی و تجربی اعضای هیأت علمی پژوهشکده‌ی دانشنامه‌نگاری، مقالات از حیث انطباق با حقایق مربوط به امور آزادگان نیز اعضای محترم شورای علمی، به ویژه آقایان حسن بهشتی‌پور و فریبرز خوب‌نژاد، کارشناسی لازم را انجام داده و در اصلاح خطاهای احتمالی کوشیده‌اند معیار اصلی در انتخاب مداخل این دانشنامه، ارتباط موضوعی با بحث اسارت و میزان اهمیت آنها است. مداخل انتخابی در مقولات زیر دسته‌بندی شده اند:
•    مکان های نگه‌داری اسراء
•    تعدادی از چهره های شاخص دوران اسارت؛
•    حوادث شاخصی که در اردوگاه ها رخ داده و نقطه عطفی در دوران اسارت قلمداد می شوند
•    معرفی برخی از آثار ادبی و هنری اسارت مزین به تفریظ مقام معظم رهبری
•    اشاره به مسائل حقوقی
•    و نیز مسائل فردی و اجتماعی دوران اسارت همچون بهداشت، آموزش، بیماری ها، امکانات، ابتکارات و مانند آن

تعداد واژگان هر مدخل، بسته به میزان اهمیت آن، متفاوت است و در این دانشنامه مقالات کوتاه، متوسط، و بلند به چشم می‌خورد.
 در نگارش مقالات، هم از آزادگان فرهیخته و اهل قلم بهره برده شد و هم از سایر نویسندگان و دانشنامه‌نگاران شیوه‌ی کار به این شکل بود که کلیات محتوا و رئوس مطالب هر مدخل در اختیار نویسنده قرار می‌گرفت که در مدت‌زمانی مشخص فرصت داشت تا با مراجعه به اسناد و مطالب منتشره، نسبت به نگارش و تحویل مقاله اقدام کند. مهم‌ترین مشکل در مسیر نگارش مقالات این دانشنامه، کمبود انباشت علمی و پژوهشی در موضوع اسارت بود. با وجود انتشار آثار متعدد و متنوع در این حوزه، همچنان مباحث این حوزه از لحاظ تاریخی به حد کافی تبیین نشده است، زیرساخت های پژوهشی آماده نیست، و فرهنگ‌نامه‌ها و دیگر آثار مرجع در این حوزه آن‌طور که بایسته و شایسته است، منتشر نشده. در این دانشنامه بخش مهمی از اطلاعات از رهگذر مصاحبه با چهره‌های شاخص و حاضر در آن مقطع کسب شده است و تلاش شده تا واقعیات موضوع به صورت کاملا مستند عرضه شود و اسناد و منابع معتبر آن ذکر شود.
 مقالات، پس از دریافت، مورد ارزیابی محتوایی و نگارشی قرار گرفتند در ارزیابی محتوایی، محتوای مقاله از نظر استنادی و مطابقت با حقایق؛ و در ارزیابی نگارشی، تناسب با موضوع مقاله، برخورداری از لحن دانشنامه‌گی، انسجام درونی و توالی منطقی مباحث مد نظر بود. در صورتی‌که مقالات در این دو مرحله، نیازمند اصلاحات بود، به مؤلف بازگردانده می‌شد تا ظرف مدت زمانی معین به اصلاح آن همت گمارده و آن را بازگرداند. پس از بررسی مجدد و اطمینان از اصلاحات انجام شده، مقاله برای سیر مراحل ویراستاری ادبی و صوری و محتوایی ارسال می‌شد. در نهایت، نسخه‌ی نهایی دانشنامه در اختیار مؤسسه‌ی پیام آزادگان قرار داده شد و مورد بازبینی و اصلاحات نهایی قرار گرفت.


دانشنامه‌ی آزادگان در یک نگاه
 شورای علمی دانشنامه: بیژن کیانی شاهوندی، حسن بهشتی‌پور، على‌محمد احدطجری، محمدرضا کانیتی، فریبرز خوب‌نژاد، مجید غلات، دکتر رضا ملکی
 دبیر علمی: دکتر منوچهر اکبری
 معاون دبیر علمی و کارشناس دبیرخانه: مسعود امیرخانی
 داور محتوایی: حسن بهشتی‌پور
ویراستار ادبی: دکتر اصغر اسمعیلی
 بازبینی نهایی: فریبرز خوب‌نژاد
 تعداد مداخل: ۱۳۴ مدخل
۱۰۰ مقاله را نویسندگان غیر آزاده نوشته‌اند

 

صفحات اولیه‌ی دانشنامه‌ی آزادگان

 


لینک دانلود فایل

کلید واژه ها: دانشنامه‌ی آزادگان در یک نگاه دانشنامه آزادگان سالروز ورود آزادگان به کشور پژوهشگاه ihcs research center پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی


نظر شما :