بازدید سردار نقدی از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

۲۶ دی ۱۳۹۵ | ۲۱:۰۰ کد : ۱۴۶۹۴ خبر و اطلاعیه
بازدید سردار نقدی از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

نقدی: فرهنگ چاقوی دولبه فرصت و تهدید است

سردار محمدرضا نقدی، معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ضمن حضور در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، با ریاست، معاونان و رؤسای پژوهشکده‌های مختلف دیدار کرد و از نزدیک در جریان فعالیت‌ها و برنامه‌های پژوهشی پژوهشگاه قرارگرفت.

در این دیدار که روز شنبه بیست و پنجم دی‌ ماه در دفتر ریاست پژوهشگاه انجام شد، دکتر حسینعلی قبادی، رئیس پژوهشگاه ضمن معرفی برخی از فعالیت‌های و تخصص‌های پژهشکده‌های این مجموعه به ویژه مرکز امام علی (ع)، مرکز اسناد فرهنگی آسیا، پژوهشکده علوم انسانی کاربردی اشاره کرد و گفت: «پژوهشگاه محصول یک نیاز ملی است و به همین دلیل، تمام شاخصه‌های علوم انسانی در پژوهشگاه متبلور شده است.»

وی در ادامهٔ توضیحات خود در مورد تاریخچه، جایگاه و توان اثرگذاری پژوهشگاه برای مدیریت و حل بسیاری از مسائل جامعه، عنوان کرد: «هیچ مرکزی در هیچ یک از کشورهای منطقه از چنین قدمت و درجهٔ علمی‌ای در مطالعات علوم انسانی و فرهنگی برخوردار نیست. پژوهشگاه با تکیه بر همین پشتوانه می‌تواند وارد حوزه‌های مختلف از جمله بررسی مسائل مردم و جامعه و حتی دستگاه‌های اجرایی شود و پژوهش‌های اثرگذار و کاربردی مختلفی را برای کمک به آنها انجام دهد.»

قبادی همچنین یادآور شد: «اگرچه در بحث اقتصاد مقاومتی، مأموریت خاصی به پژوهشگاه داده نشده است؛ اما پژوهشکدهٔ اقتصاد این پژوهشگاه علاوه بر انجام پژوهش‌ها و مطالعات بیشماری در این حوزه، اقدام به برگزاری همایش‌هایی نیز کرده است که ‌با توجه به سطح کیفی آنها می‌توان ادعا کرد از نظر علمی، آکادمیک‌ترین و کاربردی‌ترین همایش‌های در این حوزه بوده است.»

سردار نقدی نیز با اشاره‌ای گذرا به فعالیت بخش‌های فرهنگی بسیج و سپاه و تاکید بر توانایی‌ها، ظرفیت‌ها و امکانات پژوهشگاه برای کمک به این نهاد مردمی، گفت: «فرهنگ همچون چاقویی دو لبه عمل می‌کند که در دل خود هم تهدید دارد و هم فرصت. هدف ما یافتن راهکارهایی برای استفاده از ظرفیت‌های موجود در راستای بهبود شرایط فعلی جامعه است.»

سید سجاد علم‌الهدی، رئیس پژوهشکده مطالعات تطبیقی اقتصاد پژوهشگاه نیز در بخش دیگری از این دیدار خاطر نشان کرد: «اگرچه پژوهشگاه یکی از مهم‌ترین مراکزی است که می‌تواند در حوزهٔ علوم انسانی کارهای مهمی انجام دهد؛ اما در بحث تحول اسلامی دانشگاه‌های کشور مأموریت و وظیفهٔ خاصی به پژوهشگاه داده نشده که بنا باشد در این زمینه انتظار ویژه‌ای هم از پژوهشگاه داشت یا از عملکرد آن در این مبحث انتقاد کرد. با این وجود ما با شیوه و سیاست‌‌های منحصر به فرد پژوهشگاه در این بخش هم ورود پیدا کرده‌ایم، به طوری که می‌توان از نزدیک شاهد وحدت واقعی حوزه و دانشگاه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بود. این همزیستی مسالمت‌آمیز از نقاط قوت پژوهشگاه به شمار می‌آید.»

علم‌‌الهدی همچنین تأکید کرد: «یکی از افتخارات پژوهشگاه  این است که بخش قابل ملاحظه‌ای از مطالعات و پژوهش‌هایش را به سمت چاره‌جویی و مسأله‌شناسی در مباحث علوم انسانی، هدایت کرده است. به عنوان مثال شورای بررسی متون با حدود 2 هزار نیروی متخصص و استاد علوم انسانی در این حوزه مشغول به فعالیت است و با بررسی انتقادی آثار و کتب حوزه علوم انسانی به دنبال آسیب‌شناسی مسائل پژوهشی این علوم است.»

سید محمدرحیم ربانی‌زاده، معاون اداری، مالی و منابع انسانی پژوهشگاه نیز در توضیح دغدغه‌های سردار نقدی در مورد این که چرا به نظر می‌آید جامعه در حال فاصله گرفتن از ارزش‌های انقلاب اسلامی است، گفت: «به نظر می‌رسد کنارگذاشتن نگاه‌های تنگ‌نظرانه و متعصبانه تنها راه پیشرفت و موفقیت کشور در عرصه‌های مختلف است. نباید فراموش کنیم که اگر قرار باشد در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم، این حرف از دل علوم انسانی بیرون خواهد آمد. پس باید تلاش کنیم تا همهٔ آرا و عقاید را به سمت گفتمانی مشترک در جامعه هدایت کنیم. چنین دستاوردی (گفتمان مشترک) به طور حتم جامعه را به معنای واقعی اسلامی خواهد کرد.»

در ادامه یوسف محمدنژاد، رئیس پژوهشکدهٔ زبان و ادبیات فارسی، زهره آشتیانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و مرکز اسناد فرهنگی آسیا، زهرا پارساپور، رئیس کمیسیون تخصصی علوم انسانی هیأت ممیزهٔ پژوهشگاه، مریم قبادی، رئیس پژوهشکده حکمت معاصر، اشرف بروجردی، هیات علمی گروه پژوهشی فرهنگ و تمدن ایران و اسلام و حوریه احدی، هیات علمی پژوهشکدهٔ زبان‌شناسی و مسئول روابط عمومی پژوهشگاه نیز بر لزوم یافتن زبان و درک مشترک از مفاهیم میان نظامی و حوزه علم و دانش برای حل مسائل موجود تاکید کردند.

فایل های ضمیمه