دوره آموزشی: داستان سیاوخش

دوره آموزشی: داستان سیاوخش

پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، دوره آموزشی «داستان سیاوخش» را برگزار می‌ نماید.

پرداختن به شاهنامه فردوسی به عنوان ستون خیمه فرهنگ ایرانی و ادبیات فارسی، همواره مورد توجه ایرانیان بوده است، اما عمق و وسعت این اثر ارزشمند به قدری است که هر تلاشی برای شناخت آن نمی است از یم پهناوری که در پس سالیان، هنوز ناشناخته مانده است. شاهنامه فردوسی گذشته از این که در سالهای آغازین رسمیت زبان فارسی در ایران زمین و در هجوم واژگان عربی، حجم وسیعی از از بار زبان و ادب پارسی را به دوش کشید، در اعماق اساطیر و داستان هایش آبستن معنی برای انواع هنر، از نمایش و نقاشی گرفته تا هنرهای تزئینی و معماری است. اما متأسفانه با میل انسان امروز به مینیمال و متن های کوتاه، که حتی گاهی محتوایی نازل نیز دارد، کمیت شاهنامه مانعی برای گرایش جوانان، حتی متخصصان و دوستداران ادب فارسی به این گنجینه عظیم شده است. حال آن که پرداختن تنها به یکی از داستان های شاهنامه و دقت و توجه به ساختمان داستان، گفت و شنود شخصیت ها، فراز و نشیب ماجراها، لفظ شیوا و رفیع، احساسات رقیق و افکار بشر دوستانه‏ی سراینده و قدرت او چه در توصیف جریان داستان و چه در روان‏کاوی اشخاص داستان می تواند نتایج بسیار ارزشمندی را به دست دهد.

از این رو این دوره با تمرکز بر داستان سیاوخش، که یکی از داستان های اصلی شاهنامه است، در تلاش است گامی در جهت تعمیق دانسته های پژوهشگران و علاقه مندان به شاهنامه بردارد.

محتوای دوره:

1. آموزش درست‌خوانی متن داستان نزدیک به آنچه در زمان فردوسی خوانده می‌شده است.
  2. بررسی متن داستان به لحاظ واژگان و دستور و معنی کردن بیت‌ها
  3. بررسی انتقادی متن با مراجعه به نسخه‌بدل‌ها و شرح دلایل الحاقی بودن برخی بیت‌ها یا قطعات.
  4. بررسی پیشینهٔ داستان سیاوخش در متون پهلوی و اوستایی و  منابع دیگر و سنجش آنها با متن شاهنامه.
  5. تفسیر و تحلیل اسطوره‌ای داستان.
  6. بررسی نقاشی‌های قدیمی بازمانده از مراسم سوگواری سیاوخش (از طریق برنامهٔ پاورپونت) و سنجش آنها با متن شاهنامه.
  7. بررسی نقاشی‌های شاهنامه از داستان سیاوخش و سنجش آنها با متن شاهنامه.
  8. بررسی روایات مربوط به سیاوخش در فرهنگ مردم و سنجش آنها با متن شاهنامه.

این کارگاه توسط جناب آقای دکتر ابوالفضل خطیبی (عضو هیات علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی) تدریس خواهد شد.

جامعه هدف و مخاطبان دوره: دانشجویان و استادان رشته‌های زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ و زبانهای باستانی،

دانشجویان و علاقه مندان به هنرهای نمایشی و کلیه علاقه مندان به داستان های شاهنامه

توانایی دانش پذیران پس از پایان دوره:کسب مهارت درست خوانی شاهنامه و فهم ابیات و داستان ها، شناخت انتقادی نسخه های شاهنامه،آشنایی با پیشینه داستان سیاوخش،  آشنایی با بخشی از هنرهای جنبی مرتبط با شاهنامه

شرکت در این دوره برای گروه­های ذیل ضروری و اجتناب ناپذیر است:

مدت زمان دوره:20 ساعت  (10 جلسه)

روز برگزاری:دوشنبه ها

ساعت برگزاری:ازساعت 15 تا 17

تاریخ شروع دوره:روز دوشنبه، 8 شهریورماه 95

به شرکت کنندگان گواهی نامه علمی و رسمی شرکت در دوره آموزشی ارائه خواهد شد. این گواهی نامه قابل ترجمه و مورد تایید وزارت علوم, تحقیقات و فناوری می باشد.

شهریه ثبت نام: 1,500,000ریال / دانشجویان و اعضای هیات علمی1,000,000ریال

ثبت نام گروهی شامل تخفیف می باشد.

شماره کارت: 5892101144648256  ( بانک سپه به نام حبیب صحرائی خامسلو )

ارائه اصل رسید پرداخت  بانکی الزامی است.

علاقه­مندان با مراجعه به سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگ ثبت نام را تکمیل و همراه با مدارک مورد نیاز به مرکز آموزش های تخصصی کاربردی علوم انسانی تحویل دهند و یا اسکن مدارک مذکور را به نشانی اینترنتی ارسال نمایند.

برای مشاوره و ثبت نام، روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 16 با شماره تلفن  88624485 و 88608984 سرکار خانم عبدالهی تماس بگیرید.

نشانی ثبت نام و مکان برگزاری دوره : تهران - بزرگراه کردستان  خیابان دکتر صادق آیینه وند (64 غربی) - پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

نشانی ثبت نام اینترنتی :

workshop.ihcs@gmail.com

کانال تلگرام مرکز   @ihcsoe

مرکز آموزش‌های کاربردی و تخصصی آزاد پژوهشگاه

مدارک لازم جهت ثبت نام در دوره‌های آموزشی :

1.       برگ تکمیل شده ثبت نام

2.       اصل فیش بانکی