دوره آموزشی: معرّفی ِآیرونی وادبیات آیرونیک با تأکید بر شخصیتِ سقراط

دوره آموزشی: معرّفی ِآیرونی وادبیات آیرونیک با تأکید بر شخصیتِ سقراط
دوره آموزشی:  معرّفی ِآیرونی وادبیات آیرونیک با تأکید بر شخصیتِ سقراط (درآمدی بر شناخت مفهوم آیرونی از افلاطون تا روزگارِ مدرن)

پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، دوره آموزشی «معرّفی ِآیرونی وادبیات آیرونیک با تأکید بر شخصیتِ سقراط (درآمدی بر شناخت مفهوم آیرونی از افلاطون تا روزگارِ مدرن)» را برگزار می‌ نماید.

مهم‌ترین پرسش فلسفی در باب ادبیات به اجمال می‌تواند این باشد که: «آیا ادبیات می‌تواند فهمی فلسفی در باره‌یِ امور به ما بدهد؟» ما با طرح دیالکتیکِ استعاره و آیرونی، استعاره را در معنایِ کلّی‌اش برسازنده‌یِ شعریتِ شعر می‎دانیم و آیرونی را در معنایِ بسیار موسّع و کلّیِ آن برسازنده‌یِ هویّتِ فلسفه–به معنایِ سقراطیِ آن-. از این رو فلسفه‌ای که از عنصری استعاری برخوردار باشد وجهی ادبی و شاعرانه دارد و شعری که واجد عنصر آیرونی باشد از وجهی فلسفی برخوردار است. این کارگاه با تحلیلِ مفهومِ آیرونی بر آن است نشان دهد چه‌گونه پاری آثار ادبی به آستانه‌یِ فلسفه نزدیک می‌شوند یا به سخن دیگر واجد عنصری فلسفی اند و می‌توانند فهمی فلسفی درباره‌یِ امور به ما بدهند. برایِ ورود به مفهوم آیرونی در گستره‌یِ وسیع آن، گُزیری نیست جز آن که به خاستگاه‌هایِ آن نقبی بزنیم و ریشه‌های نخستین آن را بازیابی کنیم. از این حیث این کارگاه با بررسی و شناسایی نخستین کاربردهای این لفظ آغاز می‌کند و سپس در پرتو روند دگردیسیِ این لفظ در طول تاریخ، این مفهوم شگفت‌انگیز را مورد مطالعه قرار می‌دهد. سپس، با درک و دریافت ماهیت مفهومیِ آیرونی سعی بر آن دارد به پرسش فلسفیِ بالا بپردازد و مقدّمات کار را برای ادامه‌یِ پژوهش در باب نسبت فلسفه و ادبیات ذیل عنوانِ افلاطونیِ «ستیز فلسفه و شعر» فراهم آورد. کارگاه در دو جلسه با محورهایِ «نظری» و «عملی» پیش‌بینی شده است. در جلسه‌یِ نخست وجوهِ نظریِ آیرونی مورد واکاوی قرار می‌گیرد و در جلسه‌یِ دوم به پاری متون ادبی پارسی از این زاویه نگریسته می‌شود.

برخی ویژگی‌های مهمّ این دوره

آشنایی با لفظ ایرونیایِ یونانی، آیرونیای لاتین و آیرونی انگلیسی و معانی ویژه‌یِ هرکدام و وجوه تفارق و تشابه آن‌ها برایِ تقریباً نخستین بار در زبان فارسی.
    ایجاد بستری اندیشگانی برایِ طرح مسأله‌یِ نسبت فلسفه و شعر از زاویه‌یِ آیرونی.
    درآمدی به «نظریه‌یِ ادبیِ افلاطون».
    آشنایی با پاری متون آیرونیک پارسی و تحلیل وجوهِ آیرونیکِ آن‌ها.

سرفصل مباحث دوره:

-      سرگذشت لفظ آیرونی

-      آیرونی و فلسفه

-      خوانش محاوره‎ی پروتاگوراس افلاطون با رویکرد

-      نگاهی به وجوه آیرونیک پاری متون ادبی پارسی

این کارگاه توسط جناب آقای دکتر غلامرضا اصفهانی تدریس خواهدشد.

جامعه هدف و مخاطبان دوره:

1.دانش‌جویان و مدرّسان رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی

2. پژوهش‌گران حوزه‌ی رتوریک باستان، بلاغت و سخنوری

3. پژوهش‌گران مفهوم طنز

4. پژوهش‌گران فلسفه‌ی سقراط و افلاطون

5. پژوهش‌گران نسبت فلسفه و ادبیات

6.علاقه‌مندان به فلسفه‌ی سقراط و افلاطون.

7. علاقه‌مندان به رتوریک، بلاغت و سخنوری، طنز.

توانایی دانش پذیران پس از پایان دوره:

افزایش دانش نظری درباره‌یِ:

1. سرگذشت لفظ اِیرونیا تا آیرونی از یونان و روم تا روزگار مدرن.

2. نسبت وثیقِ مفهوم آیرونی با شخصیتِ سقراط

3. مفهومِ پیچیده‌یِ مدرن آیرونی.

4.شناخت پاری اندیش‌مندان آیرونی‌پژوه

افزایش مهارت آیرونیک‌خوانی و آیرونیک‌بینی.

تمرین مهارتِ نگاهِ مفهومی و فلسفی به متونِ ادبی.

مدت زمان دوره: 9ساعت  (3 جلسه)

روز برگزاری: سه شنبه ها

ساعت برگزاری: از ساعت 15 تا 18

تاریخ شروع دوره: روز سه شنبه، 9 شهریورماه 95

به شرکت کنندگان گواهی نامه علمی و رسمی شرکت در دوره آموزشی ارائه خواهد شد. این گواهی نامه قابل ترجمه و مورد تایید وزارت علوم, تحقیقات و فناوری می باشد.

شهریه ثبت نام: 700,000 ریال / دانشجویان و اعضای هیات علمی 500,000 ریال

ثبت نام گروهی شامل تخفیف می باشد.

شماره کارت: 5892101144648256  ( بانک سپه به نام حبیب صحرائی خامسلو )

ارائه اصل رسید پرداخت  بانکی الزامی است.

علاقه­مندان با مراجعه به سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگ ثبت نام را تکمیل و همراه با مدارک مورد نیاز به مرکز آموزش های تخصصی کاربردی علوم انسانی تحویل دهند و یا اسکن مدارک مذکور را به نشانی اینترنتی ارسال نمایند.

برای مشاوره و ثبت نام، روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 16 با شماره تلفن  88624485 و 88608984 سرکار خانم عبدالهی تماس بگیرید.

نشانی ثبت نام و مکان برگزاری دوره : تهران - بزرگراه کردستان – خیابان دکتر صادق آیینه وند (64 غربی) - پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

نشانی ثبت نام اینترنتی :

workshop.ihcs@gmail.com

کانال تلگرام مرکز : @ihcsoe

مرکز آموزش‌های کاربردی و تخصصی آزاد پژوهشگاه

مدارک لازم جهت ثبت نام در دوره‌های آموزشی :

1.        برگ تکمیل شده ثبت نام

2.        اصل فیش بانکی