سخنرانی تاریخ سیاسی ایران با تأکید بر مفاهیم و چارچوب های نظری با حضور دکتر احمد گل محمدی، دکتر داریوش رحمانیان، دکتر عبدالرحمن حسنی فر

۱۲ دی ۱۳۹۴ | ۱۸:۳۱ کد : ۱۲۵۵۴ خبر و اطلاعیه

تاریخ سیاسی ایران با تاکید بر مفاهیم و چارچوب نظری

دکتر عبدالرحمن حسنی فر

چکیده

تاریخ سیاسی از موضوعات و مباحث محوری و اصلی کتاب ها و آثار تاریخی  و حتی دانش تاریخ به حساب می آید.با وجود اکثریت منابع تاریخی در مورد «تاریخ سیاسی» اما باید گفت که  به مفهوم بندی آن، کمتر توجه شده است و این  حتی علی رغم گستردگی فزاینده پژوهش و آموزش تاریخ سیاسی یا حتی  وجود  رشته علوم سیاسی  در کنار تاریخ  در ایران بوده است. از لحاظ روش هم  حوزه تاریخ سیاسی، دچار فقر روشی  است یعنی در اکثر نوشته های تاریخ سیاسی در ایران ، چارچوب مفهومی و موضوعی مشخص و روش یا روش های یکسان و حتی معینی برای انجام کار وجود ندارد.یعنی می توان ادعا کرد که مشخص نیست چه موضوعات و مفاهیمی و با چه روشی قرار است در حوزه تاریخ سیاسی مورد کاوش قرار گیرد.آنچه در اغلب نوشته های موسوم به تاریخ سیاسی از گذشته بجای مانده بیشتر مبتنی بر  دو مبنای1. توالی زمانی و نظم گاهشمارانه 2.بررسی رفتار حاکمان و شاهان بوده است.در این نشست  به این بحث پرداخته می شود که تاریخ سیاسی چه تفاوتی با مفاهیم تاریخ اجتماعی،علوم سیاسی، جامعه شناسی تاریخی دارد و تاریخ سیاسی چیست و چه تعاریفی از آن شده است.و همچنین  با ذکر مصادیق از تاریخ ایران می توان در چارچوب دهی مفهومی و نظری گامی برداشت.

کلید واژه ها:تاریخ، تاریخ سیاسی،روش پژوهش در تاریخ سیاسی، چارچوب دهی و نظری در تاریخ سیاسی

زمان : چهارشنبه 16-10-94

ساعت:  16-14