اولین نشست از سلسله نشست‌های ماهیانه اسلام و باستان متاخر برگزار شد

۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۱۱:۰۰ کد : ۲۳۷۶۵ خبر و اطلاعیه اخبار
اولین نشست از سلسله نشست‌های ماهیانه اسلام و باستان متاخر برگزار شد

گروه مطالعات تاریخی و فرهنگی قرآن، پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اولین نشست از سلسله نشست‌های ماهیانه اسلام و باستان متاخر با عنوان «اسلام و باستان متاخر: کی؟ کجا؟ چرا» را با سخنرانی دکتر علی آقایی (مدرس و پژوهشگر مؤسسه الهیات اسلامی دانشگاه پادربورن) برگزار کرد. این نشست با دبیری علمی دکتر زهرا محققیان در تاریخ  ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ از ساعت ۱۵ تا ۱۷ در سالن ادب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

بحث در خصوص باستان متأخر یکی از مباحث ضروری در قرآن‌پژوهی معاصر است که واکاوی ابعاد و زوایای مختلف آن می‌تواند ما را در شناخت هرچه بهتر قرآن یاری رساند. نشست حاضر به این مهم خواهد پرداخت و می‌کوشد در پرتو سوالات زیر اولین‌های ادبیات این حوزه را مورد گفتگو و تأمل قرار دهد: باستان متأخر به چه معناست؟ چه دوره زمانی را شامل می‌شود؟ به چه مکان و منطقه‌ای از جهان اشاره دارد؟ واضع این اصطلاح که بود؟ برچه مبنا و دیدگاهی آن را مطرح کرد؟ این مفهوم بعدها چه تطوراتی داشت؟ برداشت رایج و غالب امروزی از آن چیست؟ موافقان و مخالفان دربار آن چه می‌گویند؟ مفهومی چون باستان متأخر زمینه‌ساز پیدایش چه رویکردهایی در مطالعات قرآن‌پژوهی سه ده اخیر بوده است؟ ارتباط این رویکردها با سنت اسلامی و آثار عالمان مسلمان، دربار قرآن و اسلام آغازین، چیست؟