خلاصه طرح پژوهشی (شناسایی و تحلیل مؤلفه‌های اثرگذار بر تجربه زیسته زنان ... )

۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۱۵:۴۰ کد : ۲۳۷۷۸ اخبار معاونت
خلاصه طرح پژوهشی (شناسایی و تحلیل مؤلفه‌های اثرگذار بر تجربه زیسته زنان ... )

شناسایی و تحلیل مؤلفه‌های اثرگذار بر تجربه زیسته زنان عضو هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در برقراری توازن میان نقش‌های شغلی و خانوادگی در ایام کرونا

بهاره نصیری

استادیار پژوهشکده مطالعات اجتماعی

گروه پژوهشی مطالعات زنان

چکیدة طرح تحقیق

پیدایش و شیوع غافلگیرانه ویروس کووید 19 در سال 1398، منجر به این شده که افراد و جوامع قالب‌های تازه‌ای بیابند و تعاریف تازه‌ای از نقش‌ها عرضه گردد. در عین حال این ایام زندگی انسان‌ها را دستخوش تغییرات و در نتیجه ایجاد الگوهای جدید زیستی و حیاتی در جامعه کرده است. لذا هدف از پژوهش حاضر رسیدن به این الگوها بوده است. از آنجا که زنان همواره دارای نقش‌های چندگانه هستند، حتی در بحران‌ها هم نقش مؤثری در مواجهه و مدیریت آن دارند. در این میان زنان شاغل و به ویژه اعضای هیات علمی دانشگاهی و پژوهشی در مرخصی به سر نمی‌بردند، بلکه آماده بودند تا هر مسئولیتی که به آن‌ها سپرده می‌شد، انجام و ملزم به ارائه گزارش دورکاری نیز بودند. اما آنچه قابل توجه است، نحوه مدیریت زنان متأهل هیات علمی در بحران است؛ پرسش اصلی در پژوهش حاضر آن است مؤلفه‌های اثرگذار بر تجربه زیسته زنان متأهل عضو هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در برقراری توازن میان نقش‌های شغلی و خانوادگی در ایام کرونا کدامند؟همچنین این مطالعه با هدف بررسی تأثیر دوره انزوا بر زندگی روزمره زنان متأهل دانشگاهی انجام ‌شد و تأثیرات، نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و آسیب‌های درک شده توسط زنان از این دوره مورد بررسی قرار گرفت. به عبارتی در این پژوهش قصد بر آن بود تا با استفاده از روش تحقیق کیفی پدیدارشناسی به بررسی موضوع پرداخته شود. مراحل تحلیل داده‌ها عبارت بودند از:

1. در نظر داشتن نگرش پدیدارشناسی انجام مصاحبه‌ها؛
  2. مطالعه متن مصاحبه برای رسیدن به حسِ کلی از آنکه در قالب "واحدهای معنایی" گروه‌بندی می‌شوند؛
  3. تفکیک واحدهای معنایی اولیه؛
  4. در نهایت یک توصیف" تصنیفی و ترکیبی" از همه توصیف‌های جداگانه به نگارش در‌آمدند.