اخبار
جمعبندی خلاف آمد فوکو از انقلاب اسلامی
اومانیستها امید داشتند که انقلاب اسلامی اینگونه نباشد تا مثل نهضت ملی گاندی در هند مورد ستایش قرار دهند، ولی میشل فوکو این امید را منتفی دانست. او پرسشگری انتقادی انقلاب اسلامی یا همان نفَس مذهب در دنیای سراسر سکولار شده را روایت کرده است. جمعبندی خلاف آمد فوکو از انقلاب اسلامی
ادامه مطلبگزارش نشست: بحثی در باب انگاره ی مدرن شهروندی از منظر فلسفه سیاسی
چکیده موضوع سخنرانی: شهروندی نوع غالب هویت سیاسی-اجتماعی در جوامع امروزین است. جامعهی ایران نیز با بیش از یک سدهای که از انقلاب مشروطه میگذرد، فراز و نشیبهای فراوانی را از سر گذرانده و به هر حال از سطحی از دانش و آگاهی و مهارت در زیست شهروندی بهرهمند گشته است. به عبارت دیگر ایرانیان امروز دستکم در معنای حقوقی، از یک هویت شهروندی برخوردارند و خود را عضوی متعلق به کشوری به نام ایران میدانند. با این حال در انگارهی شهروندی در ایران معاصر، عدمانسجامهای عمیقی دیده میشود که شناخت و تحلیل مبانی این انگاره را ضروری میسازد؛ انگارهای که اصول آن در ایران نخستین بار در قانون اساسی مشروطیت بازتاب یافت.
ادامه مطلبلئو اشتراوس و نظریهپردازی سیاسی
چکیده موضوع سخنرانی:التفات به حوزهی نظریهپردازی به عنوان حوزهای مستقل، تفاوتها و تمایزهای آن با حوزههایی چون تاریخ اندیشه نویسی و یا بحث در باب چند و چون نظریهها و نحلههای سیاسی گوناگون اهمیت برجسته ای دارد. یکی از مهمترین جریانهای مهم و اصلی اندیشهی سیاسی در دورهی معاصر که اکنون به یک سنت فکری نیرومند در میان بخشی از دانشوران حوزهی اندیشهی سیاسی، بالاخص فلسفهی سیاسی تبدیل شده است، جریانی است که با آراء و افکار لئو اشتراوس پا گرفت و بعدها توسط شاگردان فراوانی که بلاواسطه یا باواسطه از او تاثیر پذیرفتند تداوم پیدا کرد. نوع نگاه لئو اشتراوس به مقولهی نظریهی سیاسی و تمایزی که او میان نظریهی سیاسی و فلسفهی سیاسی برقرار میسازد میتواند به ما در جهت روشنشدن زوایای بحث نظریهپردازی سیاسی کمک شایان توجهی کند.
ادامه مطلب