دکتر قبادی: آماده راه‌اندای کرسی مطهری‌شناسی هستیم

۲۳ بهمن ۱۳۹۵ | ۱۶:۱۲ کد : ۱۴۸۱۸ اخبار مدیریت فرهنگی
 دکتر قبادی: آماده راه‌اندای کرسی مطهری‌شناسی هستیم

در مراسم بزرگداشت دهه فجر مطرح شد

پژوهشگاه عوم انسانی و مطالعات فرهنگی به مناسبت فرارسیدن سالگرد ایام پیروزی انقلاب اسلامی، مراسمی را به منظور بررسی ریشه‌ها و ماهیت انقلاب اسلامی، و تقدیر و تشکر از فداکاری‌ها و رشادت‌های آتش‌نشان‌های حادثه پلاسکو با حضور دکتر «علی مطهری» نائب‌رییس مجلس شورای اسلامی برگزار کرد.
در ابتدای این مراسم دکتر «حسینعلی قبادی»، ریاست پژوهشگاه ضمن خیرمقدم به دکتر مطهری، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی با ایراد سخنانی به نقش اندیشه‌های شهید «مرتضی مطهری» در انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: «بسیار خوشحالیم که دکتر مطهری به عنوان دانش‌‌آموخته و اهل نظر در حوزه علوم انسانی و نماینده خاندانی که نماد فکری و مجاهدت پژوهشی انقلاب اسلامی به شمار می‌آیند، در قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین پژوهشگاه علوم انسانی کشور و خاورمیانه حضور پیدا کرده است.»
قبادی با تاکید بر این که روزهای سالگشت پیروزی انقلاب اسلامی می‌تواند فرصت مغتنمی برای آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی باشد، یادآور شد: «این پژوهشگاه با بیش از 51 سال سابقه درخشان علمی و پژوهشی و برخورداری از بیش از 110 عضو هیأت علمی، قریب به 70 پژوهشگر در مدارج کارشناسی ارشد و دکتری، حدود 200 کارمند و همکار علمی ـ تخصصی در قالب 12 پژوهشکده و 2 مرکز تحقیقاتی و دو هزار استاد و محقق از سراسر کشور که از طریق یک شبکه بزرگ نخبگانی علوم انسانی به نام مرکز نقد و تولید کتاب‌ها و متون درسی علوم انسانی دانشگاه‌ها به‌صورت اعضای وابسته با پژوهشگاه مرتبط هستند؛ می‌تواند یکی از شایسته‌ترین و مناسب‌ترین مکان‌ها برای تمرکز بر آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی باشد.»
ریاست پژوهشگاه در ادامه با اشاره به این که طرح بزرگ و ملی اعتلا و ساماندهی علوم انسانی معطوف به پیشرفت کشور نیز با حضور و همکاری بسیاری از نخبگان تراز اول علوم انسانی در این پژوهشگاه درحال اجرا است، خاطرنشان کرد: «طراحی برنامه توسعه راهبردی پژوهشگاه که با رویکردی گفتمان‌مدار و درونزاد با مشارکت بیش از 49 عضو هیأت علمی پژوهشگاه و برخی متخصصان صاحب‌نام کشور طراحی شده و اکنون سال دوم اجرا را سپری می‌کند، یکی از نقاط قوت این مجموعه به شمار می‌آید که رهیافت اصلی آن سوق دادن طرح‌های بنیادی به سمت فعالیت‌های راهبردی و حرکت به سوی اجرای طرح‌های کاربردی، مسأله‌محور و تقاضامدار است.»
قبادی همچنین به ظرفیت‌های بین‌المللی پژوهشگاه و اجرای طرح بزرگ کاربردی ساماندهی حاشیه‌نشینی سواحل مکران از انتهای شرقی استان هرمزگان تا انتهای استان سیستان و بلوچستان که برعهده این مرکز است، اشاره کرد و اظهارداشت: «متاسفانه تاکنون به دلیل نگرانی بیش از حد درباره بخش‌هایی از علوم انسانی، نسبت به کارکردهای بین‌المللی علوم انسانی ایران و مخاطبان جهانی آن غافل مانده‌ایم؛ اما پژوهشگاه در تلاش است تا با بهره‌گیری از پتانسیل‌ها و ظرفیت تعاملات بین‌المللی مرکز اسناد فرهنگی آسیا و مرکز امام علی (ع) این غفلت را جبران کند. اگرچه برای به سرانجام رساندن این خواسته نمی‌توان از حمایت مادی و معنوی همه دست‌اندرکاران، به ویژه مجلس شورای اسلامی و شخص دکتر مطهری چشم‌پوشی کرد. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی امیدوار است با تلاش و اهتمام ویژه‌تر مسیر قانونی هموار شود که مرکز نقد و تولید متون علوم انسانی، مرکز اسناد فرهنگی آسیا و  طرح بزرگ اعتلا علوم انسانی دارای ردیف ویژه اعتبار سالیانه شوند.»

وی در بخش دیگری از سخنانش به پیشرفت‌مداری، توسعه‌گرایی، فعالیت تمدن‌سازانه و آینده‌پژوهانه در عرصه انقلاب اسلامی به عنوان روح برنامه توسعه راهبردی پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: «از آنجایی که به تعبیر امام راحل، همه آثار شهید مطهری مفید هستند و حتی می‌توان گفت این آثار آیینه تفکر انقلاب اسلامی به شمار می‌آیند و مقام معظم رهبری نیز در پیروی از امام راحل، آثار متعدد پژوهشی شهید مطهری را ممتاز و درخشان می‌دانند، تقاضا داریم با توجه به مأموریت‌های آینده‌پژوهانه برنامه توسعه پژوهشگاه با حمایت ویژه کرسی «مطهری‌شناسی»، بویژه از منظر مناسبات و پیوند بین نسل‌ها در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی راه‌اندازی شود.»
دکتر قبادی در توضیح دلایل پیشنهاد طرح راه‌اندازی «مطهری‌شناسی» از شهید مطهری به عنوان یکی از بزرگ‌ترین متفکران موفق در مسأله‌مندسازی یادکرد و گفت: «شهید مطهری از معدود چهره‌های انقلاب به شمار می‌آید که قادر به خلق مفاهیم نو در عرصه علوم انسانی شد. او معتقد بود که جز با تسلط بر حوزه‌های مختلف معرفت نمی‌توان مسائل اجتماعی و فکری جامعه را حل کرد و این همان چیزی است که در دهه‌های اخیر با نام «تفکر میان‌رشته‌ای» در میان اهالی علم رواج یافته است. ضمن اینکه برای اندیشه‌ورزی خود، تعهد عملی قائل بود. تفکر بین‌رشته‌ای و تسلط میان‌رشته‌ای داشت. مطالعات فلسفی عمیق و خلاقیت نظری فلسفی داشت. از تتبعات و تأملات جامعه‌شناختی برخوردار بود و با تدقیقات تاریخی، سنن‌پژوهی و سیره‌شناسی اظهار نظر می‌کرد و می‌نوشت. فقیه، کلام‌شناس، تفسیرپژوه، ادب‌شناس و تمدن‌پژوه بود.»
وی در ادامه با یادآوری این نکته که کتاب داستان راستان شهید مطهری در سال 1344 برنده جایزه جهانی یونسکو شده است، گفت: «مطهری در همه فعالیت‌های پژوهشی خود درصدد حل مسأله و پاسخ به نیازها و خلأها برآمده بود و به همین دلیل توانست چالش‌های پراکنده انتزاعی و دشوار را حول یک محور و گفتمان خدمات متقابل یعنی کارکرد مکملی و هم‌افزایانه اسلام و ایران، فرد و جامعه سامان دهد. شهید مطهری در حالی تاکید دارد «اسلام» و «ایران» باید به عنوان دو سرمایه برای پیشرفت کشور تلفیق شوند که بسیاری دیگر به اسم متفکر اسلامی یا متفکر اجتماعی و سیاسی دائماً درصدد ایجاد شکاف عمیق‌تر و مشکل‌تر ساختن مسأله و ممتنع دانستن آشتی ایران و اسلام یا اسلام و ایران برآمده بودند.»

قبادی در پایان از تعهد عملی و حرکت مصلحانه شهید مطهری برای شناسایی درست مسأله‌ها و تبدیل چالش‌ها به مسأله با رویکرد متعهدانه معطوف به عمل برای تبدیل شدن آنها به گفتمان و گفت‌وگو، سخن گفت و عنوان کرد: «پژوهشگاه باید با نگاهی روشمند، جامع، علمی و پژوهشی به واقعیت‌های پیرامون انقلاب اسلامی و جامعه امروز بپردازد و پا به‌ پای اجرای پروژه‌های بنیادی، راهبردی و کاربردی، به مسائل و چالش‌های متوجه آینده انقلاب توجه داشته باشد. البته در این مسیر عنایت به بهره‌گیری از اندیشه‌های رهبر کبیر و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی، مقام معظم رهبری، بزرگان و متفکران انقلاب اسلامی همچون شهید مطهری اهمیتی فوق‌العاده دارد.»

فایل های ضمیمه