برگزاری هفدهمین جلسه نشست هم اندیشی کتاب نظم جهانی

هفدهمین نشست هم‌اندیشی نظم جهانی به تاریخ ۳/۹/۱۳۹۸ در پژوهشکده اندیشه سیاسی برگزار گردید. موضوع این نشست بررسی فصل چهارم کتاب نظم جهانی با عنوان «ایالات متحده و ایران: رویکردهایی به نظم» بود. کسینجر با تعجب از رویکرد ایران به رخدادهای منطقه‌ای و جهانی خصوصاً رهبری جمهوری اسلامی، یاد می‌کند. کسینجر با تمرکز برموضوع و عنوان «بهار عربی» به بیان مقطع رهبر معظم انقلاب می‌پردازد و اینگونه بیان می‌کند که: «در هر منطقه دیگری، چنین اظهاراتی به‌عنوان یک چالش عمده انقلابی تلقی می‌شد: چهره‌ای دین مدار، برخوردار از سیطره مادی و معنوی، در کشوری با اهمیت فراوان، پروژه پی‌ریزی نظم جهانی جایگزینی را پیگیری می‌کرد که در تضاد با نظم مغلی بود. رهبر ایران اظهار می‌داشت که اصول جهان شمول دینی (و نه علایق ملی یا اینترناسیونالیسم لیبرال) در دنیای جدیدی حکم فرما خواهد بود که طبق پیشگویی وی در آینده شکل خواهد گرفت.» در ادامه وی اینگونه تحلیل می‌کند که اگر چنین اظهاراتی از سوی رهبری آسیابی یا اروپایی ابراز می‌شدند، آنها را به‌عنوان یک چالش تکان دهنده جهانی تعبیر و تفسیر می‌کردند. امّا سی‌وپنج سال تکرار سبب شده تا جهان به افراط‌گرایی نهفته در این تمایلات و اقدامات وابسته به آنها خو بگیرد. بنابر تحلیل آیت‌ا... خامنه‌ای بازگشت مجدد هوشیاری اسلامی دروازه‌های بر سوی انقلابی دینی می‌گشاید، سرانجام برتأثیر سلطه‌جویانه ایالات متحده و متحدانش فائق می‌آید و به سه قرن برتری‌طلبی غرب پایان می‌دهد.

ادامه مطلب

شانزدهمین نشست بررسی کتاب نظم جهانی ؛ امکان افول دولت ها در خاورمیانه ؟

شانزدهمین نشست هم‌اندیشی نظم جهانی به تاریخ ۱۹/۹/۱۳۹۸ و با حضور اعضای محترم هیأت علمی پژوهشکده و اندیشمندان مدعو برگزار گردید. اهم موضوعات مطرح در نشست: ۱ـ تمرکز بر موضوع پدیدارشناسی از میان موضوعات روش پژوهش کیفی و ارائه گزارشی در این خصوص توسط دکتر مبلّغی از محورهای بحث و بررسی نشست روز سه‌شنبه بود (لازم به ذکر است این مبحث در ادامه مباحث نشست هفته پیش از آن و در ادامه گزارش دکتر سید حسین حسینی در این خصوص مطرح گردید) ۲ـ تحلیل و بررسی آخرین عنوان از فصل سوم کتاب نظم جهانی هنری کسینجر تحت عنوان «افول دولت» هنری کسینجر در این بخش با اشاره به مقاله‌ای تحت عنوان «آنارشی طبیعی جدید: حکومت غیرمتعارف و کارنامه قرن ۲۱» به ایجاد روند شومی از افول دولت‌ها و بی‌دولتی در برخی کشورهای آفریقای مرکزی و غربی نظیر سودان، سومالی، مالی، نیجریه و نیز برخی کشورهای غرب آسیا نظیر سوریه، عراق، افغانستان، پاکستان، غزه، لبنان، اشاره می‌کند و ادعای او این است که بخش اعظم سرزمین‌ها و جمعیت جهان عملاً در حال خروج از نظام دولت محور بین‌المللی است. او که وجود دولت‌های مستقل را رکن پایه‌ای نظم وستفالی برمی‌شمرد معتقد است که نیازمند همکاری همه قدرت‌های بزرگ برای حفظ نظم و جلوگیری از خطر هرج و مرج در منطقه پرآشوب خاورمیانه هستیم. و نهایتاً اینگونه بیان می‌دارد که: «جهان در انتظار ایجاد یک نظم منطقه‌ای جدید به‌دست آمریکا و دیگر کشورهایی است که در جایگاه نگرشی جهانی هستند».

ادامه مطلب

به مناسبت هفته پژوهش ؛ تقدیر از دانشجوی دوره دکترای پژوهشکده به عنوان پژوهشگر برتر

در مراسم اختتامیه هفته پژوهش ، جناب آقای پاشا غفاری دانشجوی دوره دکترای پژوهشکده اندیشه سیاسی به عنوان یکی از سه پژوشگر برتر پژوهشگاه در شاخه ی دانشجویی انتخاب شدند . آقای غفاری دارای ۶ مقاله علمی - پژوهشی و یک کتاب تالیفی با عنوان بررسی الحاق شبه جزیره کریمه به فدراسیون روسیه از دیدگاه حقوق بین الملل هستند . اعضای پژوهشکده اندیشه ، انقلاب و تمدن اسلامی را این موفقیت را به ایشان تبریک می گویند و آرزوی توفیق ایشان در سایر مراحل دارند .

ادامه مطلب

در ادامه نشست نقد و بررسی کتاب نظم جهانی؛بررسی جایگاه عربستان در نظم منطقه ای خاورمیانه از دید ایالات متحده

پانزدهمین نشست هم‌اندیشی نظم جهانی در تاریخ ۱۲/۹/۱۳۹۸ و با حضور اعضای محترم پژوهشکده اندیشه سیاسی، انقلاب و تمدن اسلامی برگزار گردید. در این نشست مباحثی مطرح گردید که اهم محورهای مورد بحث عبارتند از: ۱ـ نقد و تحلیل کتاب روش‌شناسی تحقیقات کیفی، با تمرکز بر روش پدیدارشناسی ۲ـ معرفی اجمالی کتاب خشونت و نظم اجتماعی ۳ـ تحلیل و بررسی سرفصل «عربستان سعودی» از فصل سوم کتاب نظم جهانی هنری کسینجر. هنری کسینجر در این بخش بیان می‌کند که عربستان در کشاکش سه اندیشه گرفتار است: ۱ـ اتحاد صوری با مفاهیم و ستفالی که امنیت و رسمیت بین‌المللی عربستان را به‌عنوان دولتی مستقل و مشروع رقم می‌زند. ۲ـ تفسیر خشک از مذهب ۳ـ گرایش به اسلام افراطی که انسجام داخلی آن را مختل کرده است. در ادامه کسینجر به نکته‌ای قابل تأمل اشاره می‌کند که: «آمریکا و هم پیمانانش باید رفتار خود را به دقت تنظیم کنند، زیرا فشارهای اعمال شده در منطقه می‌تواند بر شبکه ظریف و پیچیده مناسباتی که زیربنای پادشاهی عربستان و گرداننده مقدس‌ترین مکان‌های اسلامی است، تأثیر بگذارد. هرگونه قیام در عربستان می‌تواند اثری ژرف براقتصاد جهانی، آینده جهان اسلام و صلح جهانی باقی گذارد».

تحقق تمدن نوین اسلامی در گرو به روز شدن فقه است

به گزارش خبرنگار وسائل، نشست علمی «نگاه به آینده از منظر تمدن نوین اسلامی بر اساس اصول بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» به مناسبت گرامیداشت وحدت حوزه و دانشگاه با حضور حجت الاسلام دکتر سید حسن وحدتی شبیری، ریاست دانشگاه علوم اسلامی رضوی، موسی نجفی، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ اندیشه سیاسی معاصر و حجت الاسلام دکتر علی جلائیان، استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی و معاون پژوهش و برنامه ریزی بنیاد پژوهش‌های اسلامی به همت معاونت علمی آستان قدس رضوی و دانشگاه رضوی ۲۷ آذر در سالن اجتماعات این دانشگاه برگزار شد

بررسی مفهوم و چیستی انقلاب دینی در برنامه ضیافت عاشورایی

هشتمین شب از برنامه «ضیافت عاشورایی»، با حضور موسی نجفی به موضوع «آفاق عاشورایی انقلاب اسلامی ایران» اختصاص دارد به گزارش خبرگزاری مهر، امشب در هشتمین ضیافت شبکه چهار در ایام محرم، مالک شجاعی جشوقانی ، میزبان موسی نجفی، استاد تمام علوم سیاسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی خواهد بود تا به بررسی دیدگاه های مختلف درباره مفهوم و چیستی انقلاب دینی، ریشه ها، علل و اهداف انقلاب های برخواسته از اندیشه دینی در جهان اسلام بپردازد.علاوه بر دیدگاه های مدرن و معاصر در خصوص انقلاب، دیدگاهی وجود دارد که معتقد است حرکت های اصلاحی و انقلاب های دینی با وجود برخی مشابهت ها با سایر انقلاب ها در طول تاریخ ، ریشه در آموزه های دینی و الگوهای اصیل دینی همچون عاشورا ی حسینی دارند.این برنامه ضمن مفهوم شناسی اصلاح و انقلاب دینی به طرح برخی رویکردهای معاصر در این زمینه می پردازد. برنامه «ضیافت عاشورایی» با اجرا و سردبیری مالک شجاعی و تهیه کنندگی علیرضا فالیزی، کاری از گروه فرهنگ و اندیشه شبکه چهار سیما است که ویژه ایام محرم تولید و هرشب ساعت ۲۳ پخش و ساعت ۱۳:۳۰ روز بعد بازپخش می شود.