گزارش نشست نشست علمی «زن، رسانه و دفاع مقدس»

۱۷ مهر ۱۳۹۶ | ۱۷:۴۱ کد : ۱۵۷۰۳ آرشیو اخبار
تعداد بازدید:۱۲۹۵


گروه پژوهشی مطالعات زنان پژوهشکده مطالعات اجتماعی با همکاری پژوهشکده تاریخ اجتماعی ایران و معاونت فرهنگی اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست علمی «زن، رسانه و دفاع مقدس» را با حضور زهرا الماسیان (رزمنده و جانباز دفاع مقدس)، دکتر فاطمه داداشیان (هیأت علمی دانشگاه امیر کبیر و مدیر کل دفترآموزش عالی غیر دولتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، دکتر الهام ملک زاده( دبیر نشست و عضو هیأت علمی پژوهشکده تاریخ اجتماعی ایران)، دکتر فاطمه راکعی (هیأت علمی پژوهشکده زبانشناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دبیر کل جمعیت زنان مسلمان نواندیش و مدیر عامل انجمن شاعران ایران) و دکتر محمود کریمی علوی (رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و ارتباطات) برگزار کرد.

در ابتدای نشست دکتر ملک‌زاده، دبیر نشست، گفت: «موضوع زنان، رسانه و دفاع مقدس از دو منظر قابل بررسی است، ابتدا نقش رسانه در انتقال تجربیات و سوابق حضور زنان برای نسل آینده و دیگری، زنانی که به مثابه رسانه در دفاع مقدس نقش آفرینی کرده‌اند. زنانی که برای رزمندگان شعر، داستان، حماسه نوشتند، موسیقی، فیلم و تئاتر ساختند، عکس، خبر و گزارش تهیه کردند، شهید، جانباز و اسیر شدند را نباید از نظر دور داشت. مقام زنانی که در دفاع مقدس حماسه آفریدند و در سنگرهای مختلف جبهه و پشت جبهه به مصاف دشمنان رفتند، همچنین نقش رسانه در ثبت این ایام و انتقال این تجربیات به نسل‌های آینده وحضور زنانی که خود در این جبهه‌ها رسانهٔ زنده‌ای از این نبرد به شمار می‌آیند، ستودنی است.»

در ادامه جلسه دکتر صانع پور، مدیر گروه پژوهشی مطالعات زنان، نیز با ذکر این نکته که رشادت زنان در صحنه‌های دفاع مقدس، نتیجه اعتماد به نفسی است که امام خمینی به زنان دادند. در آن روزگاران زنان می‌توانستند به عنوان عضو مجلس خبرگان انتخاب شوند؛ چنانکه خانم منیره گرجی سال 1358 عضو خبرگان انتخاب شد، و می‌دانیم خبرگان می‌توانند رهبری را بازخواست یا عزل و نصب کنند. همچنین از سه نفر نماینده انتصابی امام به شوروی، یک نفر زن، یعنی خانم مرضیه دباغ بود. اگر این روند ادامه می‌یافت امروز زنان علاوه‌بر حضور در مجلس خبرگان رهبری، حداقل یک سوم از هر یک از قوای مقننه، مجریه و قضاییه را به خود اختصاص می دادند.

سپس خانم زهرا الماسیان رزمنده و جانباز دفاع مقدس به ایراد سخنرانی و بیان خاطرات خود پرداخت. وی که درآن زمان 15 سال داشت و به عنوان پرستار خدمت می‌کرد اظهار کرد: ما در تاریخ و در عظمت‌ها گم شدیم. جبهه جنگ گم شد. ما به واقع هرگز به نقش زنان در عرصه تاریخ جنگ و جبهه نپرداختیم. آیا خطراتی داشت که حقایقی که زنان در جنگ خلق کردند بازگو کنند؟ آیا تاکنون فیلمی ساخته شد که بتوانند رسالت من دختر پانزده ساله را در جبهه‌های جنگ بازگو کنند؟ چیزهایی که ما در کربلای خرمشهر دیدیم و مجاهدات زنان در این عرصه را آیا می‌توانیم بگوییم که انقطاع زینب تمام شدنی است؟

در ادامه این نشست دکتر محمود کریمی‌علوی به عنوان گزارشگر رادیو در زمان جنگ به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: «بعضاً از صحنه‌هایی که در جنگ مشاهده می‌کردم وقتی پشت میکروفن قرار می‌گرفتم، الهام می‌گرفتم. دکتر کریمی‌علوی در پایان صحبت های خود به ایراد شعر خود درباره زن پرداخت.

در بخش دیگری از نشست دکتر فاطمه داداشیان به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: «زنان همواره در همه اعصار و قرون بسته به نوع فرهنگ و جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کردند در مواقع خطر به شکل رزمنده، خبرنگار، پشت صحنه و خط مقدم به ایفای نقش می‌پرداختند. همان‌طور که مهم‌ترین رسانه‌ای که توانست عاشورا را به اعصار منتقل کند حضرت زینب(س) بود.

وی افزود: «توسعه پایدار بدون امنیت شعاری بیش نیست و خداوند را شاکرم که جان برکفانی از جمله مردان و زنانی که در گذشته و حال این مملکت را محافظت می‌کنند در این راه قدم برداشتند.»

در پایان نشست دکتر فاطمه راکعی گفت: «بزرگترین افتخاری که می‌تواند برای هر ملتی باقی بماند این است که زنان و مردان آن برای زیباترین امال و آرزوها انقلاب کردند و عزیزانشان را فدا کردند و در جنگ تحمیلی بزرگترین حماسه‌ها آفریدند. آن عشق، ارزش و شجاعت‌ها باید ما را برانگیزد که راه را ادامه دهیم تا جایی که به افق روشن فردا برسیم و در راه توسعه با همه ایمان و اعتقادمان گام برداریم.»

ایشان سپس به ایراد اشعار خود در وصف جانبازان و همسران جانباز پرداخت.    









نظر شما :