پروژه پایان یافته طرح اعتلای علوم انسانی

رشته زبان و ادبیات فارسی در ایران؛ بررسی وضعیت تحصیل و مهارت دانشجویان در رشته زبان و ادبیات فارسی و نسبت آن با اشتغال دانش آموختگان

خلاصه ای از طرح پایان یافته از طرح جامع اعتلای علوم انسانی معطوف به پیشرفت کشور جهت مطالعه پژوهشگران در دسترس قرار گرفته است.

رشته زبان و ادبیات فارسی در ایران

یعقوب انتظاری[1]

هدف طرح حاضر بررسی و تحلیل کمیت و کیفیت عرضه آموزش عالی(محتویات برنامه­های درسی، آموزشی و مبانی فکری رشته ادبیات فارسی)، کمیت و کیفیت عرضه و تقاضای نیروی انسانی ادبیات فارسی است. برای این منظور از یک روش تحقیق آمیخته(کیفی و کمی) استفاده خواهد شد. از تحقیق کیفی برای استخراج و ارزیابی  مهارت‌های اشتغال پذیری در رشته ادبیات فارسی استفاده خواهد شد. از تحقیق کمی نیز برای تعییین سطح عرضه و تقاضای قابلیت‌های اشتغال و تعیین شکاف آنها در این رشته استفاده خواهد شد.

پرسش­های تحقیقبه شرح زیر ارائه می­شود:

1- کمیت و کیفیت عرضه و تقاضای رشته زبان و ادبیات فارسی از سال 1375 تا کنون چه تغییری کرده است؟

2- زمینه های مناسب (فعالیت ها و شغل ها) برای اشتغال دانش‌آموختگان رشته زبان و ادبیات فارسی کدامند؟

3- فعالیت ها و شغل های مربوبط به اشتغال دانش‌آموختگان رشته زبان و ادبیات فارسی از سال 1375 تا کنون چه تغییری کرده است؟

4- دانشگاه های ایران در رشته زبان و ادبیات فارسی چه نوع مهارت هایی را و چه سطحی از آنها را عرضه می­کنند؟

5- دانشگاه‌های ایران در رشته زبان و ادبیات فارسی چه نوع مهارت‌هایی را و چه سطحی از آنها را باید عرضه کند؟

6- بخش‌ها و صنایع مربوط، چه نوع و سطحی از مهارت‌ها را  از دانش‌آموختگان رشته ادبیات فارسی تقاضا می کنند ؟

7- چه شکافی بین  عرضه و تقاضای مهارت‌ها در رشته زبان و  ادبیات فارسی وجود دارد؟

8- برای کاهش شکاف یاد شده چه راهبردها و راهکارهایی  می توان ارائه داد؟

هدف نهایی و اصلی طرح حاضر  پیشنهاد اصلاحات مناسب در برنامه های درسی  برای بهبود مهارت‌های اشتغال پذیری دانش آموختگان رشته ادبیات فارسی در مقطع کارشناسی  و کارشناسی ارشد است.

از نتایج تحقیق می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- توسعه اشتغال اثربخش و ثمربخش دانش آموختگان رشته زبان و ادبیات فارسی

2- افزایش دانش اطلاعات و آگاهی متقاضیان رشته زبان و ادبیات فارسی

3- افزایش دانش اطلاعات و آگاهی عرضه کنندگان رشته زبان و ادبیات فارسی

4- افزایش دانش، اطلاعات و آگاهی سیاست گذران رشته زبان و ادبیات فارسی

در نهایت نتایج طرح به شرح زیر است:

1- اصلاح برنامه های درسی و آموزشی رشته زبان و ادبیات فارسی

2- توسعه نوآوری و کارآفرینی فرهنگی و اجتماعی