گزارشی از روند فعالیت‌های انجام شده برای برگزاری جشنواره یکصد سالگی ادبیات معاصر فارسی

در راستای برگزاری جشنواره یکصد سالگی ادبیات معاصر فارسی مدیریت همکاری‌های علمی بین‌المللی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، مقدمات برگزاری این جشنواره را به شرح زیر فراهم کرده است:

• تهیه پوستر، تیزر و تبلیغات جشنواره
  • اعلام حامیان علمی
  • ارائه روزشمار کارهای انجام شده
  • برگزاری جلسات هفتگی با تیم اجرایی (از 25/ تیر 1400)
  • ایجاد بسترهای برخط برای اطلاع رسانی، برگزاری پیش‌نشست‌ها و به اشتراک گذاشتن فعالیت‌های علمی جشنواره: وبگاه فارسی و انگلیسی، اینستاگرام، تلگرام، فیسبوک، پست الکترونیکی
  • تهیه پرونده­های شنیداری و تصویری از استادان و متخصصان به صورت آنلاین یا مصاحبه حضوری (برای اشتراک در فضای مجازی)
  • برگزاری 12 نشست اینستاگرامی با همکاری معاونت پژوهشی خانه هنرمندان که تاکنون چهار پیش‌نشست به شرح زیر برگزار شده است:

- نخستین جلسه این نشست‌ها در روز دوم شهریور 1400 دربارۀ «ادبیات معاصر فارسی و رسانه‌های جدید» با حضور جناب آقای دکتر سامان جواهریان، پژوهشگر و مدرس ادبیات و به میزبانی دکتر رامک رامیار برگزار شد. مفهوم ادبیات معاصر و رابطۀ چالش برانگیز آن با رسانه‌های نوظهور، از موضوعات اساسی این گفت‌وگو بود.

- دومین جلسه‌ نشست‌های مشترک با خانه‌ هنرمندان، در روز 9 شهریور 1400 دربارۀ «اوضاع و مسائل شعر معاصر فارسی» با حضور جناب آقای دکتر وحید عیدگاه طرقبه‌ای، استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و به میزبانی دکتر رامک رامیار برگزار شد.

- روز سه‌شنبه شانزدهم شهریور سومین گفت‌وگو از سری پیش نشست‌های جشنواره صد سالگی ادبیات معاصر فارسی با موضوع ترانه فارسی از آغاز تا امروز با مشارکت خانه هنرمندان برگزار شد. مهمان این گفت‌وگو حسن علیشیری بود که خود ترانه‌سراست و پژوهشگر حوزۀ ترانه و از سال 1380 عضو خانۀ ترانه. مجموعۀ ترانه‌های او در سه کتاب ما اهل هم بودیم و تهران خصوصی ما و ما ترانه‌سراییم منتشر شده است. رضا زنگنه، مدرس و پژوهشگر ادبیات فارسی میزبان این گفت‌وگو بود که خود دستی در سرودن شعر و ترانه دارد.

-  روز سه‌شنبه بیست‌وسوم شهریور چهارمین پیش‌نشست از سلسله پیش‌نشست‌های جشنواره یکصدسالگی ادبیات معاصر فارسی برگزار شد. در این جلسه خانم‌ها دکتر آزاده شریفی و دکتر زینب افضلی مهمان این برنامه بودند. موضوع این گفتگو درباره «آموزش ادبیات معاصر فارسی» بود. در دبیرستان چطور باید به آموزش ادبیات پرداخت؟ ادبیات معاصر فارسی در برابر قرن‌ها ادبیات کهن جایی برای آموزش دارد؟ آیا شیوه تدریس ادبیات معاصر با ادبیات کهن باید متفاوت باشد؟ خانم دکتر آزاده شریفی از دبیران باسابقه دبیرستان، کنکور و المپیادهای ادبی و خانم دکتر زینب افضلی مدرس با سابقه در دانشگاه دکتر چمران اهواز هستند.

•  تهیه سال­شمار ادبیات معاصر فارسی از سال 1300 بر اساس سال خلق آثار ادبی و هنری و درج در اینستاگرام، تلگرام و سایت جشنواره

• توافق با بنیاد سینمایی فارابی برای برگزاری نشستی مشترک با جشنواره کودک و نوجوان، تهیه 3 فیلم‌مقاله دربارۀ تاریخچه اقتباس ادبی در سینمای ایران، آسیب‌شناسی این اقتباس‌ها و بررسی کارگردانان بنام در این زمینه/
  • مذاکره و مکاتبه با شهرداری‌های تهران و اصفهان برای نام‌گذاری گذر و بوستانی به نام ادبیات معاصر فارسی
  • مکاتبه با وزارت ارتباطات برای انتشار تمبر یادبود
  • برگزاری نمایشگاه مجازی ادبیات معاصر فارسی با همکاری مرکز اسناد کتابخانه ملی
  • دعوت از استادان و نویسندگان برجسته داخلی برای ارائه سخنرانی در جشنواره
  • مکاتبه و مذاکره با شمار قابل توجهی از شخصیت‌ها و نهادهای علمی خارج از کشور که بخش بین‌الملل جشنواره را برجسته خواهد کرد.

• بازدید کمیته‌ی اجرایی جشنواره یکصدسالگی ادبیات معاصر فارسی از کتابخانه‌ی استاد مینوی

شنبه بیستم شهریورماه سال ۱۴۰۰ کمیتۀ اجرایی جشنواره ضمن بازدید از کتابخانه‌ی استاد مینوی، با دکتر محمد دهقانی درباره‌ کتابخانه و ویژگی‌های شخصیت علمی استاد مینوی گفت‌وگو و مصاحبه کردند.

• بازدید دبیر علمی جشنواره از مؤسسه ایکوم (موزه‌های ایران) واقع در خانه‌ی پروین اعتصامی و گفت‌وگو ومصاحبه با دکتر محیط طباطبایی دربارۀ لزوم برگزاری جشنواره‌های یکصد ساله دربارۀ موضوعات فرهنگی مختلف. هم‌چنین قرار شد در روز پنجشنبه اول مهر 1400 با همکاری جشنواره و ایکوم، توری مجازی از اماکن تأثیر گذار در جریان‌های فرهنگی در یکصد سال اخیر برگزار گردد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت جشنواره به آدرس زیر می‌توان مراجعه کرد.