آینده پژوهی و تاریخ اکنون

دوره آموزشی «کارگاه آینده پژوهی و تاریخ اکنون» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 12 تیر ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

تعریف و مقایسه زمان فیزیکی و زمان فلسفی؛ و نسبت آن با تعاریف «تاریخ اکنون» و «آینده» در پرتو مطالعات آینده پژوهی هدف کارگاه حاضر است. بدین منظور نخست «زمان»؛ بعنوان مهم‌ترین آگزیوم و واحد اصلی در تاریخ از منظر فیزیکدانان به ویژه اینشتین و همچنین از منظر فلاسفه با تاکید بر برگستون تعریف شده  و منازعات این دو رویکرد و تاثیر آن بر روند تاریخ پژوهی بررسی خواهد شد. سپس با رویکرد فلسفی به زمان به بحث «تاریخ اکنون» می‌پردازیم و تلاش می‌شود این پرسش پاسخ داده شود که تعریف فلسفی زمان چه تأثیری در تعریف «تاریخ اکنون» و نسبت آن با ساخت «آینده» به وجود خواهد آورد؟ یافته‌ها نشان می‌دهد؛ با عبور از تعریف زمان فیزیکی که مبتنی بر تغییرات «بیرونی» در طبیعت است می‌توان تعریفی از زمان ارائه داد که «شهودی» و مبتنی بر «درونیات انسانی» بوده و بر اساس «آگاهی» شکل گرفته از آن انسان بر «تغییرات» زمان تسلط  پیدا خواهد کرد. از این‌رو قادر خواهد بود «آینده» را در پرتو آن بسازد و با معنادار کردن «تاریخ اکنون» و بر اساس «مساله»‌دار کردن آن وجه کارکردی تاریخ را پدیدار سازد.

پیشنهاد می‌شود که علاقمندان در صورت تمایل مقالات زیر را دانلود و مطالعه کنند.

1. نیره دلیر،  آینده پژوهی بیماری‌های همه‌گیر «بیولوژیک»، و انقلاب بزرگ «تکنولوژیک»؛ مواجهۀ علوم طبیعی و علوم انسانی در تاریخ «اکنون»، انتشار در کتاب تاریخ کرونا و مردم، به کوشش داریوش رحمانیان و زهرا حاتمی، تابستان 1399. قابل دانلود  از سامانه اطلاعات استادان پژوهشگاه علوم انسانی
  2. دلیر، نیره "تغییر ساختار و مولفه‌های قدرت پس از همه‌گیری کرونا؛ آینده پژوهی تاریخ اکنون" فصلنامه جستارهای سیاسی معاصر (علمی 11، 4) (1399): 147-168 .

فایل پوستر

سرفصل‌ها و محتوای دوره آموزشی:

تعاریف و مفاهیم آینده پژوهی

انواع روشهای آینده پژوهی

تاریخ اکنون؛

تاریخ نزدیک؛

زمان فیزیکی، زمان فلسفی؛ تاثیر بر تعریف تاریخ اکنون

تغییر و ساخت تاریخ

اکنونیت آینده پژوهی و تاریخ اکنون

با هدف افزایش دانش نظری شناخت آینده پژوهی و نسبت آن با دانش تاریخ

و ارتقای مهارت عملی در خوانش و بررسی همراه با نقد دو نمونه از مقالات آینده پژوهی و تاریخ اکنون

بازآموزی، تقویت و توانمندسازی در زمینه سناریو پردازی در آینده های محتمل، ممکن و بعید با توجه به رویکرد تاریخ اکنون

شرکت در این دوره برای چه کسانی مفید است؟

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران حوزه تاریخ و آینده پژوهی و سناریو نویسان و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 3 ساعت ( 1 جلسه 3 ساعته ) 1 روز

زمان برگزاری: روز یکشنبه، ساعت 14 تا 17      تاریخ برگزاری: 12 تیر ماه 1401

با ارائه گواهینامه معتبر و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دارای ارزش علمی و اداری و قابل ترجمه

کانال سروش مرکز:     sapp.ir/tamihcs

مشاوره: 88624485

در صورت نیاز به شماره 09036200266 پیام بدهید

تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (64 غربی)

مدیریت ترویج دستاوردهای پژوهش های علوم انسانی

به دلیل اتمام دوره ، امکان ثبت نام وجود ندارد.

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۱۲ تیر ۱۴۰۱ تا ۱۲ تیر ۱۴۰۱

تاریخ ثبت نام : از ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۷:۳۲ تا ۱۵ تیر ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۳۲