سامانه «تاک» پژوهشگاه به عنوان سامانه برگزیده در سومین رویداد الگوها و راهکارهای نوین در همکاری دانشگاه با جامعه و صنعت وزارت علوم

۰۲ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۳:۳۰ کد : ۲۰۷۰۵ فعالیت ها خبر و اطلاعیه

سومین رویداد الگوها و راهکارهای نوین در همکاری دانشگاه با جامعه و صنعت به همت دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم تحقیقات و فناوری، در تاریخ 26 دی ماه 1400 به صورت مجازی برگزار شد و از ایده‌های‌ برگزیده دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌هاقدردانی شد.

محورهای اصلی این رویداد عبارتند از: ایده‌های خلاقانه در توسعه همکاری‌ها، اثربخشی و مسئولیت اجتماعی، ماموریت‌های استانی و منطقه‌ای، همکاری‌های بین المللی کاربردی، مراکز تحقیق و توسعه مشترک، فرصت‌های مطالعاتی در جامعه و صنعت و پایان‌نامه‌های تقاضا محور.

در ابتدای نشست دکتر محمدسعید سیف مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که در سال‌های اخیر در وزارت علوم پیگیری شده است طرح تحول در همکاری‌های دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی با جامعه و صنعت بوده است.وی افزود: این طرح با ۶ هدف کلان، ۸ راهبرد اصلی و ۴۴ اقدام و برنامه و همچنین با این چشم‌انداز که دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری شریک راهبردی جامعه و صنعت در تدوین و اجرای برنامه‌های توسعه پایدار کشور هستند، به دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی ابلاغ شده است.از اهداف مهم این طرح می‌توان به افزایش متوسط سالانه ۱۰ درصدی حجم قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت، هم‌راستایی برنامه‌ها و تصمیم‌گیری‌ها در وزارت عتف و مراکز تابعه با نیازها و اولویت‌های کشور، هم‌افزایی کامل مراکز علمی با دستگاه‌های اجرایی به منظور شناسایی و رفع نیازها و چالش‌ها، ساماندهی و ایجاد ساختارهای توانمند برای ارتباط عرضه و تقاضای پژوهش و فناوری، اجرای ۲۵ درصد پروژه‌های تحصیلات تکمیلی به صورت مستقیم به سفارش صنعت و جامعه و مشارکت حداکثری اعضاء هیئت علمی در رفع نیازهای صنعت و جامعه اشاره کرد.

دکتر سیف در خصوص دوره‌های مهارت‌افزایی نیز اظهار داشت: یکی از وظایف اساسی دانشگاه که می‌تواند به بهبود عملکرد صنایع مختلف کمک کند، تربیت نیروی انسانی متخصص است که این موضوع از طریق برگزاری دوره‌های مهارت‌افزایی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی امکان‌پذیر است.همچنین طرح فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مراکز علمی در جامعه و صنعت زمینه مناسبی را برای ارتقا توانمندی‌ها و مهارت آنان در جهت کسب دانش بومی و انتقال یافته‌های پژوهشی به جامعه فراهم می‌‌کند.

به گفته وی کمک به افزایش شناخت اعضای هیات علمی دانشگاه از فضای کار، تولید و صنعت، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و توسعه همکاری‌های علمی و پژوهشی بین مراکز آموزشی و واحدهای صنعتی و اقتصادی، جهت‌دهی به تحقیقات دانشگاهی و توسعه دانش‌ها و فناوری‌های کاربردی و مورد نیاز صنایع، دستگاه‌های اجرایی و همچنین شناسایی فناوری‌های مورد نیاز و ارائه پیشنهاد جهت تدوین و یا انتقال فناوری به واحد عملیاتی از اهداف مهم این طرح است.

دکتر سیف همچنین اذعان داشت: خوشبختانه در سال گذشته حدود ۲۶۰ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در این طرح حضور داشته‌اند که این آمار نسبت به سال گذشته، رشد قابل توجهی داشته است.در خصوص وضعیت قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه نیز اضافه کرد: آمارهای موجود در خصوص قراردادهای ارتباط صنایع و دستگاه‌های اجرایی با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی کشور خوشبختانه رشد این آمارها را نشان می‌دهد. در سال‌های اخیر تفاهم‌نامه‌هایی میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی امضا و همکاری‌های خوبی آغاز شده است که نتیجه‌ی آن واگذاری پروژه‌های تحقیقاتی به مراکز علمی، دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور بوده است.دکتر سیف در پایان افزود: در سال‌های اخیر رشد کمّی و کیفی دانشگاه‌ها و مراکز علمی، ضرورت تدوین روش‌ها و راهکارهای نوین در همکاری متقابل بین دانشگاه‌ها با جامعه و صنعت را بیش از پیش نمایان کرده است.

بر این اساس، رویداد الگوها و راهکارهای نوین در همکاری دانشگاه با جامعه و صنعت با هدف شناسایی و قدردانی از ایده‌ها و الگوهای نوین در توسعه و تسهیل ارتباط دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی با جامعه و صنعت  هر ساله برگزار می‌‌شود و در این دوره بیش از 100 ایده دریافت و در کمیتههای داوری بررسی شدند که ۱۰ مورد از آنان برای ارائه انتخاب شده و بقیه در قالب «کتاب سومین رویداد الگوها و راهکارهای نوین در همکاری دانشگاه با جامعه و صنعت وزارت» به دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها اطلاع‌رسانی خواهد شد.

طرح سامانه تاک (سامانه تعاملی احصای پژوهش‌های کاربردی) که توسط مدیریت نوآوری و کاربردی‌سازی معاونت کاربردی‌سازی علوم انسانی و فرهنگی پژوهشگاه طراحی شده استنیز در میان طرح‌های برگزیده بود.

سامانه تاک به همت مدیریت نوآوری و کاربردی‌سازی پژوهشگاه علوم انسانی و با همکاری آقای سپهر شمسایی نیروی امریه این مدیریت طراحی شده است. سامانه تاک سامانه تعاملی احصای پژوهش‌های کاربردی می‌باشد که برای همه اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی صفحه‌ای شخصی برای تعامل با دیگر اعضا، به روزرسانی رزومه،آشنایی با سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با حوزه پژوهشی خودو نیز اطلاع از آخرین فراخوان‌های پژوهشی و فرصت‌های مطالعاتی جامعه و صنعت ایجاد شده است.